Demszky szigorítaná az illegális plakátragasztók büntetését

Szigorítaná az illegális plakátok kiragasztóira kiróható büntetést és a hirdetések kihelyezésének szabályait Demszky Gábor. A főpolgármester levélben fordult Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterhez, hogy módosítsa a szabálysértésekről szóló kormányrendeletet.

Demszky Gábor javaslata szerint a jövőben szigorú felelősségrevonás várna azokra a hirdetőkre, akik a plakátok felragasztását megrendelték. Jelenleg hiába érik tetten a kiragasztókat, a hirdetőt nem tudják büntetni.

A jelenlegi – visszatartó erőt nem jelentő – maximálisan 30 ezer forintos bírság összege is 100 ezer forintra emelkedne, ha a javaslatot elfogadják. A módosítás azt is tartalmazná, hogy ezentúl a rendőrség feladata lenne a szabálysértési eljárást lefolytatni az önkormányzatok és a közterület-felügyelet helyett. A főpolgármester javaslatában az is szerepel, hogy a szabályosan kiragasztatott plakátokat is le kell szedni a meghirdetett esemény után 5 nappal, ellenkező esetben pénzbírságot kell fizetni.

A főváros szerint a módosításnak köszönhetően kevésbé lenne vonzó az illegális plakátokon való hirdetés a megrendelőknek – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodájának közleményében.