Demszky: Orbán ad szellemi muníciót a szélsőségeseknek

Budapest főpolgármestere szerint az utcai zavargásokkal végződött március 15-e legagresszívabb szereplője Orbán Viktor volt. Pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján Demszky úgy fogalmazott, hogy a Fidesz elnöke a nagygyűlésen elmondott beszédével a demokráciát kívánta aláásni és a jogállam rendjét veszélyeztette.
A főpolgármester szerint Orbán Viktor folyamatosan ad szellemi muníciót azoknak a szélsőségeseknek, akik ismételten fel akarják dúlni Budapest békéjét.

Demszky szerint most lényegesen kisebb kár érte Budapestet, mint az őszi zavargások miatt, amelynek egyik oka az, hogy kevesebben vonultak az utcára, és a rendőrök március 15-én profin végezték munkájukat.

Csütörtökön a rendbontók ledöntöttek öt telefonfülkét, amellyel körülbelül 8 millió forint kár keletkezett. 15 helyszínen gyújtogattak, többségében padokat, kukákat, építési anyagokat. Felgyújtottak 650 utcai szemetest, 12 darab műanyag konténert és közel 100 kukát. Ezzel az elsődleges felmérések szerint 18 millió forint kárt okoztak a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nek. Az útburkolatban keletkezett károk értéke több millió forint – sorolta Demszky Gábor.

Az FKF ZRt. szakemberei a tüntetésekkel érintett területekről 180 köbméter különféle hulladékot szállítottak el. A vállalat a tüntetések utáni éjjel 55 géppel és 60 emberrel végezte a helyreállítást, a még pénteken is zajló takarítást 65 géppel és 150 emberrel kezdték el.

A Független Hírügynökség kérdésére a főpolgármester elmondta, hogy folyamatos kapcsolatban áll a rendőrséggel, és a tőlük kapott legfrissebb információk alapján semmi jelét nem látja annak, hogy folytatódnának a zavargások.