Demszky Gábor Horváth Ágnes miniszteri kinevezését támogatja

A főpolgármester Horváth Ágnest tartja a legalkalmasabbnak az egészségügyi miniszteri posztra. Ezt Demszky Gábor jelentette be kedden, miután találkozott az államtitkárral. A főpolgármester a sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy az SZDSZ ügyvivői testületében rajta kívül sokan támogatják Horváth Ágnes jelölését. Az egészségügyi reform eddig elért eredményei után most a rendszer konszolidációján van a hangsúly és az is fontos, hogy a korábbi, olykor túl gyors lépéseket követően “alacsonyabb sebességi fokozatra kapcsoljunk” – tette hozzá.

Az egészségügyi reform irányával a főpolgámester minig is egyetértett, ezt bizonyítja, hogy a fővárosi önkormányzat már a reform kezdete előtt bezárt illetve összevont kóházakat, és leépített több mint ezer aktív ágyat – mondta el Demszky Gábor. Igaz, ezt Budapesten jóval hosszabb idő alatt tették meg, mint Molnár Lajos, aki 9 hónap alatt több változást vezetett be az egészségügyben, mint amennyi a rendszerváltás 16 éve alatt összesen történt. A túl gyors lépések a főpolgármester szerint nem szolgálták mindig a reform céljait, ahogy az sem, hogy a lemondott miniszter túl sok szóbeli ígéretet tett, de kevés volt, amit írásban is megerősített. Demszky Gábor hozzátette: Horváth Ágnest azért is tartja megfelelő jelöltnek a tárca élére, mert a reform folytatása mellett ő alkalmas arra, hogy a korrekciókat is végrehajtsa.

Horváth Ágnes a tájékoztatón megköszönte a főpolgármester bizalmát, de kitért az elől a kérdés elől, hogy felkérték-e már és ha igen, vállalná-e a miniszteri megbízást. Annyit válaszolt: az egészségügyi minisztert az SZDSZ ügyvivői testülete jelöli ki.

A főpolgármester és az egészségügyi államtitkár keddi találkozóján szóba kerültek azok a fővárosi fenntartású kórházak, amelyek az egészségügyi refom hatására átalakulnak. Így például a megszüntetett Söpf-Merei Kórház, amely eladására illetve bérbeadására a főváros várhatóan az április 26-i közgyűlésen pályázatot ír ki. Az átmeneti időszakban az intézmény, mivel nem kap állami finanszírozást, térítési díjért továbbra is működik. Ehhez a a főváros elvi lehetőséget ad – mondta a tájékoztatón Horváth Csaba, a főváros egészségügyért felelős főpolgármester-helyettese.

Az óbudai Margit Kórház, amelyben április 1-től megszűnt a sebészet, mégis kap majd néhány sebészeti aktív ágyat – mondta Horváth Csaba. A János Kórház azért adja majd át ezeket az ágyakat, hogy a Margitban lássák el az Észak-Budai régió krónikus bélgyulladásos, azaz Crohn betegeit. A találkozón szó volt azokról a fővárosi fenntartású kórházakról is, amelyek befogadják majd az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) osztályait, amelyeknek ki kell költözniük jelenlegi épületéből. A költözés miatt nem sérül egyetlen egy pszichiátriai beteg ellátása sem, ez továbbra is biztosított – hangsúlyozta Horváth Ágnes.

Nemcsak az OPNI átalakítására, hanem a főváros tulajdonában lévő 16 intézmény átszervezésére és fejlesztésére az önkormányzat számításai szerint 3-3,5 milliárd forintra van szükség – mondta Demszky Gábor. Ezen kívül a tárca segítségét kérte a főpolgármester a várható nagy arányú létszámleépítés költségeinek finanszírozásához is.