Demszky Gábor elismerte politikai felelõsségét a BKV-ügyekben, de kitölti fõpolgármesteri mandátumát

Demszky Gábor fõpolgármester elismerte politikai felelõsségét a BKV-val kapcsolatos ügyekben, ám ki kívánja tölteni idén októberben lejáró fõpolgármesteri mandátumát. A szabad demokrata politikus szerint Hagyó Miklós egykori – a BKV-t felügyelõ – fõpolgármester-helyettes rossz vezetõi döntéseket hozott, ám hisz abban, hogy a nemrégiben nyilvánosságra került törvénysértésekrõl nem volt tudomása. A fõpolgármester hétfõi sajtótájékoztatóján megismételte, hogy neki sem volt tudomása ezekrõl a jogsértésekrõl. Demszky Gábor cáfolta azokat a korábbi sajtóértesüléseket, amelyek szerint Mesterházy Ernõ – a fõpolgármester egykori fõtanácsadója – bármilyen ügyben önálló döntési jogkörrel rendelkezett volna. A sajtótájékoztatón részt vett Kocsis István, a BKV vezérigazgatója is, aki megerõsítette, hogy sem Hagyó Miklós, sem Mesterházy Ernõ nem utasította és nem is fenyegette meg õt, ám, mint fogalmazott, ezt nem is hagyta volna.

Demszky Gábor felelõsnek érzi magát abban, hogy a 2006-os önkormányzati választások után – a fõvárosi koalíció mûködése érdekében – elfogadta a “politikai játszma kereteit” – mondta a fõpolgármester hétfõn. A liberális politikus hozzátette: a szocialisták nyomására nevezte ki, a számára addig ismeretlen és tapasztalatlan Hagyó Miklóst “szuperfõpolgármester-helyettesnek”.

A fõpolgármester beszámolt arról is, hogy számos konfliktusa volt Hagyó Miklóssal, aki mindent egyedül akart elintézni, ám ha ez meghaladta képességeit, akkor a problémákat “szõnyeg alá akarta söpörni”. Demszky Gábor emlékeztetett rá, hogy amikor 2009 nyarán kirobbant a BKV körüli botrány, Hagyó Miklós “hosszú vándorútra indult”, emiatt vonta el tõle a BKV felügyeletét.

Demszky Gábor bízik egykori fõtanácsadója, Mesterházy Ernõ ártatlanságában is. A fõpolgármester emlékeztetett rá: éppen Mesterházy javasolta korábban, hogy a BKV vezérigazgatója, Kocsis István tegyen feljelentéseket a gyanús szerzõdések ügyében. A liberális városvezetõ hozzátette: Mesterházy Ernõ az utóbbi idõben elsõsorban országos politikával foglalkozott, így õ készítette elõ az MDF-SZDSZ választási együttmûködést is. Demszky Gábor szerint ez az együttmûködés veszélyeztetheti a Fidesz kétharmados többségét és a szocialistáktól is elvehet szavazatokat.

A BKV eddig 30 feljelentést tett a különbözõ szerzõdések ügyében, és még ugyanennyi feljelentés várható ezen a héten – mondta hétfõn Kocsis István. A BKV vezérigazgatója szerint akár 3 milliárd forint kára is keletkezhetett a cégnek a végkielégítések miatt, míg a tanácsadói szerzõdések további félmilliárd forinttal rövidíthették meg a közlekedési vállalatot. Kocsis István cáfolta, hogy Hagyó Miklóstól, vagy Mesterházy Ernõtõl kapott volna utasításokat vagy fenyegetéseket, ám, mint fogalmazott, ezt nem is hagyta volna.

Demszky Gábor szerdán számol be a BKV ügyeivel foglalkozó városházi vizsgálóbizottságnak, a rendõrség nem kereste a fõpolgármestert.