Demszky: Egy éven belül teljesen megújulhat a Kossuth tér

A főváros összesen 19 millió forintból újította meg a Kossuth tér talaját és növényzetét az elmúlt hetekben – jelentette be a főpolgármester kedden a Parlament előtt. Demszky Gábor hozzátette: a Főpolgármesteri Hivatal kész átadni a terület használati jogát az Országgyűlés Hivatalának, hogy aztán egy új elkerített közpark épüljön a területen.

A főpolgármester erről a tér hasznosításáról szóló négyoldalú találkozó előtt beszélt. A megbeszélésen Szili katalin Házelnök, Szilvásy György kancelláriaminiszter, Rogán Antal az V. kerület fideszes polgármestere és Demszky Gábor vesz részt.

A szabad demokrata városvezető hangsúlyozta: a fővárosi kabinet jövő hétfőn tárgyalja a használati jog átadását, ezt követően dönthet a közgyűlés. A Kossuth tér tulajdonjoga a tervezet szerint a fővárosnál maradna, de a tér fenntartásának és karbantartásának költségeit az Országgyűlés állná.

Demszky Gábor hozzátette: a használati jog átadását követő napon ki lehet írni a tervpályázatot a Kossuth tér hasznosításáról, ami a nyáron le is zárulhat és akár egy éven belül teljesen megújulhat a Kossuth tér. A korábbi tervek szerint a felszínen egy elkerített közpark épülne, alatta pedig egy mélygarázs. Demszky arra is emlékeztett, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban bejelentette: a kormány hajlandó állni az átalakítás költségeit. A főpolgármester szerint ez 1 milliárd forint lehet.

Az őszi zavargások után egyébként mostanra 19 millió forintból összesen 16 ezer négyzetméteren és 20 centiméteren cserélték ki a talajt a Kossuth téren és 6500 árvácskát ültettek el – mondta Demszky Gábor. Ezen kívül a területet bevetették fűmaggal is, ezért bár keddtől április 30-ig minden este újra demonstrálnak a téren, tilos a területre lépni. A főpolgármester ugyanakkor elismerte, hogy nincsenek eszközeig a növények megvédésére, de leszögezte: ha újra tönkre teszik, a főváros újra vissazülteti azokat.