Demszky: az ígért fejlesztések nagyobb része biztosan elkészül

A fővárosi MSZP és SZDSZ által 2006-ban vállalt 40 pontos fővárosi program 60 százaléka már megvalósult, illetve biztosan befejeződik 2010-ig – közölte Demszky Gábor főpolgármester kedden, az önkormányzati választás óta eltelt két évet értékelve. A beruházások további 25 százaléka jó úton halad – mondta a főpolgármester, aki ugyanakkor azt is elismerte, hogy a következő két évben 50 milliárd forint hiányzik az összes tervezett fejlesztés megvalósításához. Ezért a főváros vizsgálja a FŐGÁZ többségi részvényeinek értékesítését. A 40 pontos program 10 százalékáról kell várhatóan lemondani, így például biztosan nem kezdődik meg ebben a ciklusban az Aquincumi híd építése.

A 2-es metró vonalán befejeződött a felújítás, illetve elkészült a Megyeri híd, valamint az M0-ás körgyűrű újabb szakasza. Több előkészített vagy már folyamatban lévő beruházás sorsa az uniós és kormányzati támogatás megítélésétől függ – közölte Demszky Gábor. A főpolgármester úgy fogalmazott: a 4-es metró minden állomása épül, a budai oldalon már elkészül az alagút, egyelőre tartható a tervezett 2011-es átadás. Az uniós támogatásról a brüsszeli döntés télen várható, a főváros reményei szerint még decemberben.

Felújítják és meghosszabbítják az 1-es és a 3-as villamos vonalát. Az 5,5 milliárdból felújított Szabadság hídon karácsony előtt megindulhat a villamosforgalom, az autósok pedig jövő májusban vehetik birtokba, amikor a környező utak is elkészülnek. Jövőre indul a Margit híd rekonstrukciója, a 12 milliárd forintos költség fele uniós pénz. Az Uzsoki utcai és a Szent Imre kórház rekonstrukciójának folytatása 6-6 milliárd forintba kerül, és 2010-re befejeződhet. Uniós támogatást vár a főváros a többi között a Népliget és a Városligeti Műjégpálya felújításához, az Örs vezér terétől induló 10 kilométeres buszsáv kiépítéséhez és újabb öt integrált szakképző központ kialakításához.

Az ebben a ciklusban meg nem kezdődő beruházások közül az Aquincumi hidat említette a főpolgármester, aki azt is elmondta: több területen túlteljesítette vállalását a város vezetése, a tervezettnél több kórházat, iskolát és mozit vontak be a felújításokba. Demszky Gábor közölte: a főváros pénzügyi helyzete stabil, a jelenleg 160 milliárd forintos hitelt biztosan tudja törleszteni. A főpolgármester ugyanakkor elismerte: a következő két évben 50 milliárd forint hiányzik az összes tervezett fejlesztés megvalósításához. Ezért az önkormányzat vizsgálja például a FŐGÁZ többségi részvényeinek értékesítését. A főpolgármester ismét hangsúlyozta: azért van szükség arra, hogy ilyen sok beruházást elindítsanak 2010-ig, mert Budapest magas gazdasági teljesítménye miatt 2013 után jóval kevesebb uniós támogatásra számíthat.

A pénzpiaci válság befolyásolhatja az önkormányzat gazdasági helyzetét, a város vezetése számít például arra, hogy kevesebb iparűzési adó folyik majd be – mondta el Ikvai-Szabó Imre. A pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes szerint az állami finanszírozás változására van szükség, a többi között a BKV esetében is. A főváros tulajdonában lévő tömegközlekedési cég szolgáltatásainak idei színvonalát is csak akkor tudja megőrizni, ha jövőre 28-30 milliárd forinttal több állami támogatást kap. Ikvai-Szabó Imre hozzátette: a BKV nem csak Budapest, hanem az agglomeráció lakói számára is nyújt szolgáltatásokat, de ennek finanszírozását az állam és a környékbeli önkormányzatok a fővárosra hárítják.