Demonstráltak a kiskunhalasi kórház dolgozói

Zöld szalaggal a köpenyükön demonstráltak a kiskunhalasi kórház dolgozói az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csökkentett finanszírozása miatt. Csak a halasi kórház havonta mintegy 40 millió forinttól esik el emiatt. A kórház vezetése szerint a finanszírozó nem ismeri a betegellátás valós költségeit, ráadásul a csökkenõ finanszírozás mellett a kiadásaik jelentõsen megnõttek.

Dr. Romhányi Zoltán, a kiskunhalasi Semmelweis Halasi Kórház Nonprofit Kft. ügyvezetõ igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: a kórházban régóta bér- és létszámstop van a pénzhiány miatt, de most megszûnhet a dolgozók cafetéria rendszere is, de így a kórház mûködõképességét nem veszélyeztetik.

Az igazgató szerint a csökkentett finanszírozás a várólisták növekedését fogja okozni, mert kevesebb pénzbõl azonos minõségen csak kevesebb beteget tudnak ellátni.

A dolgozók délutáni, pár perces munkabeszüntetése a kórházak közötti esélyegyenlõtlenség ellen is szólt, mivel sok kórház nem költségvetési intézményként, hanem gazdasági társaságként mûködik, ezek pedig rengeteg pályázati lehetõségtõl esnek el. Saját erõbõl pedig nem tudnak eszközfejlesztésre pénzt fordítani.

A kórházigazgató elmondta: szeretnék, ha a kórházakat nem végfelhasználóként tekintenék az áfa-törvényben, mert sokat segítene, ha a betegellátás dologi kiadásai után visszaigényelhetnék az intézmények az áfát, erre most nincs lehetõség.