Demonstrációk a Kossuth téren – békés tüntetők és ellentüntetők a parlamentnél

Néhány bekiabálástól eltekintve békésen zajlanak a demonstrációk és ellendemonstrációk a Kossuth téren és környékén, a Parlamentnél.

Az új Országgyűlés alakuló ülésével egy időpontra szervezett tüntetések között a Vona Gábor gárdamellényével kapcsolatos jogsértés elleni, de ott vannak a Jobbikos szimpatizánsok, a Hatvannégy Vármegye ifjúsági Mozgalom, illetve a magukat “Kossuth térieknek” nevezők, akik saját eskütételi helyet állítottak fel az Alkotmány utca sarkán.


A Vértanúk terén, a Kossuth tér tőszomszédságában szervezett demonstrációt Iványi Gábor metodista lekész. A demonstráció célja, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy Vona Gábor a betiltott Magyar Gárda mellényében jelent meg a Parlamentben. Szerintük ez jogsértő magatartás és súlyos veszély a magyar parlamentarizmus intézményrendszerére. A demonstráción néhány tucat ember vett részt, néhány egyenruhás rendőr védelme mellett. Néhány árpád-sávos jelvényt, kendőt viselő, idősebb “nemzeti érzelmű” tüntető bekiabálásától és a viszontválaszoktól eltekintve délután egy óráig békésen zajlott a rendezvény.

A Jobbik képviselőit az Iványi Gábor szervezte demonstráció kezdetével egy időben kísérte több száz Jobbik-szimpatizáns a parlamenthez. A Békés menet több résztvevője azután is a téren maradt, hogy a képviselők bementek az országgyűlés épületébe.

A Kossuth tér és az Alkotmány utca egyik sarkán a tucatnyi résztvevővel megjelenő “Kossuth tériek” tartottak demonstrációt, illetve alakítottak ki saját “eskütételi helyet”.

Velük szemben, a másik sarkon a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tartott demonstrációt a megfogalmazásuk szerint “politikai foglyok” – köztük a terrorcselekményekkel kapcsolatosan megvádolt Budaházy György rehabilitációjáért. Szerintük több száz “hazafi” ellen folyik eljárás, nekik követelnek amnesztiát.

A Kossuth téren kora délutánig nem történt összetűzés.
– Független Hírügynökség –