Demonstráció Tokajban: "Hozzák előrébb a beruházást!"

Demonstráció Tokajban: "Hozzák előrébb a beruházást!"
Tokaj – A tokaji Hegyalja Fesztivál kapujánál tartottak közös demonstrációt a megnövekedett kamionforgalom ellen.  Hegyalja Fesztivál - Demonstráció 2008.07.09.

Lassan kezelhetetlenné válik a szomszédos országok fellendülő gazdasága és kereskedelmi tevékenysége miatt a közlekedési helyzet a Tisza-parti városban. Az országos területrendezési tervnek része ugyan a települést elkerülő út megépítése, de optimista jóslatok szerint is csak a 2013 utáni beruházások között szerepel – utalt rá Májer János, Tokaj polgármestere. Azt szeretnék, ha a kormány felülvizsgálná a tervezetet és előrébb hoznák az elkerülő út és az új Tisza-híd megépítését.

Kami-off 2008

A demonstrációhoz csatlakoztak a Hegyalja Fesztivál szervezői is hiszen a több éve programjukban szereplő zöld alternatívának része az épített környezet védelme. A plakátokkal, transzparensekkel, a fesztiválozó fiatalok között kiosztott figyelemfelkeltő karszalagokkal igyekeztek az érintett gazdák, borászok, helyi szervezetek akcióját segíteni. A bejáratnál aláírófalat állítottak fel, melyre a demonstráció kezdetekor már több száz egyetértő aláírás került. Bukovinszky Béla szervező elmondta: szívesen csatlakoztak az akcióhoz, biztosítottak felületet, sajtókapcsolatokat. „A fesztivál – számunkra mintegy 10 napot jelentő – idején is nagyon zavaró az erős kamionforgalom, de még inkább aggódunk a fellépő folyamatos környezetkárosítás miatt, mely akár a rendezvény további sorsát is befolyásolhatja” – fejtette ki álláspontját.

Aláírásukkal támogatták a követelést

Haller Zsuzsanna és Balázs Gergő  Érdről érkezett a fesztiválra. Az aláírófalnál találkoztunk, szívesen elmondták véleményüket. „Most járok először itt és feltűnt, hogy az úton szinte minden második gépjármű kamion” – osztja meg friss élményeit Gergő. „ Nagy kár lenne, ha tönkremenne ez a különleges természeti környezet. Elmaradnának a turisták is a rossz levegő miatt. ” Zsuzsanna vendéglátóipari technikusként most végzett, diplomamunkáját a Tokaji borvidékről írta. Már többször volt itt, elhatározták, hogy otthon a helyi jellegzetességekből összeállított vendéglátó egységet nyitnak.

Nagy Szilvia, miskolci egyetemista a demonstráció kellős közepébe pottyant, most érkeztek vonattal. Az újságból már értesült az akcióról és támogatja a helyiek követelését, egyébként is foglalkoztatja a környezetvédelem, számos programot terveznek meglátogatni a Zöld sátorban.

Jegyzetünk:

A ficakban
Gyerekkorunkban akkor örültünk igazán egy gólnak a focipályán, ha az nem csak úgy egyszerűen átgurult a gólvonalon, hanem ha látványos volt a találat. Legjobban a felső léc sarkánál bevágódó gólokat szerettük, az volt az igazi, amikor a ficakban akadt be a laszti. Bánhegyi Gábor jegyzete.