Demonstráció Szikszón – "Az utcánkat elk…, nem is kicsit…"

Demonstráció Szikszón – "Az utcánkat elk…, nem is kicsit…"
Szikszó – “Az utcánkat elk…, nem is kicsit, nagyon.” Ez a felírat fogadta péntek délelőtt azokat, akik Szikszón, a Táncsics utcába érkeztek. Az ott lakók ugyanis tiltakoztak, a keskeny utcán átmenő forgalom ellen.   

Lezárták a Táncsics egyik oldalát, így a forgalom csak egy sávban haladhatott. Itt mentek a buszok, teherautók. Azok a járművek, amelyek miatt az itt élők félpályás útlezárást tartottak pénteken.

Az utcát 2006 januárjában kétirányúsították, amikor a város főterét felújították – mondta lapunknak Simkó Sándor, a demonstráció szervezője. Hozzátette: a házak közötti keskeny útszakaszon járnak a buszok, a teherautók itt szállítják a dögöket. Kitettek ugyan egy 30 kilométeres táblát, de senki nem tartja be ezt a korlátozást – mondta. Olyannyira nem, hogy mikor rendőrök traffipaxoztak az utcában, két és fél óra alatt 1,5 millió forintot szedtek be a büntetésekből, és 9 embernek elvették a jogosítványát – tette hozzá.

Életveszély

Mit szeretnének? Az önkormányzat álljon velünk szóba – válaszolta Simkó Sándor. Többször jeleztük problémánkat a hivatalnak, az előző polgármesternek is – folytatta –, de csak tologatják ide-oda a leveleinket. Egyirányúsítsák vissza az utcát, oldják meg a vízelvezetést, és a forgalmat tereljék másik útra – sorolta. Hozzátette:a 70-es években terveztek egy elkerülő utat, ide át lehetne irányítani a forgalmat.
Az utcán átmenő teherautók olyan zajt okoznak, hogy reggelente nem kell óra, hogy felkeljünk – mondta a tiltakozás szervezője. „De ezentúl is problémás, hiszen a házak falai repedeznek, az egyik háztető sarkát pedig elvitte egy kamion. Az utca annyira keskeny, és az egyik oldalán járda sincs, hogy a kapun kilépni is életveszélyes” – mutatta.
Simkó Sándor a lakásába is beinvitált minket: a hálószobában párnával próbálják takarni a megrepedt falat, és a konyhában is repedezik a mennyezet. Kerítésüket pedig szét lehet morzsolni – fogalmazott – annyira megrepedt, hogy bármikor kidűlhet.
A demonstráció résztvevői főleg az előző polgármestert, Panyik Józsefet okolták, hiszen az ő ideje alatt kétirányúsították az utcát.

Keresik a megoldást

Tudom, hogy zsúfolt az utca, ismerem az ott lakók problémáját – mondta Füzzeséri József, Szikszó polgármestere. Hozzátette: megnőtt a forgalom a városban, és valahol át kell engedni a teherautókat is. Az elmúlt években felvetődött az igény egy elkerülő út megépítésére, de ez 1 milliárd forintba kerülne, erre nincs pénze az önkormányzatnak – magyarázta.
Másik megoldásként említette a polgármester, ha a Dózsa György utcába terelnék a forgalmat, de ezt előtte fel kellene újítani. Hozzátette: keressük a megoldást, de nem könnyű, hiszen a Táncsics utca nem is a városé, hanem az állami közútkezelő tulajdona.