Demonstráció Rábafüzesen

Több ezren tiltakoztak szombaton délelőtt a rábafüzesi határátkelőhely egyik oldalának eltorlaszolásával a Rába és a Lapincs folyók szennyezése, valamint a Heiligenkreuzba tervezett szemétégető megépítése ellen a határ magyar oldalán. A demonstrációt a szentgotthárdiak szervezték, de csatlakoztak hozzájuk osztrák és szlovén környezetvédők is.

Nem kérnek az osztrák folyó-szennyezésből, és nem akarják a hulladékégetőt sem az osztrák-magyar és szlovén hármashatár térségében élő emberek, mert féltik az egészségüket. Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere szerint nem hagyhatják, hogy az Őrséget és ezt az egész gyönyörű környezetet tönkretegyék.

A tervek szerint 2009-től működő erőmű ellen szlovén civilek is tiltakoznak. Az uralkodó szélirány olyan a térségben, hogy a hulladékégető füstje Magyarország és Szlovénia felé szállna, de az osztrákok sincsenek biztonságban – mondta a Független Hírügynökségnek Hírnők József, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke.

A hulladékégetőt a burgenlandi Földgázellátó Rt. akarja megépíteni. A beruházó szerint az üzemnek nem lesz negatív hatása a környezetre, mert a füst semmilyen káros anyagot nem tartalmaz majd.

Pénzes Tibor, a Szentgotthárdi Oktatási Intézmények igazgatója szerint nem igaz, hogy az osztrák fél betartja az egészségügyi határértékeket, a kibocsátott káros anyagoknak csak a töredékét mérik rendszeresen.

Az égetőben évente 200 ezer tonna hulladékot terveznek megsemmisíteni. Ennyit Burgenland öt év alatt termel, vagyis a heiligenkreuzi erőműbe egész Ausztriából szállítanának szemetet és szennyvíziszapot.Sporthírek