Demonstráció az Avason – „Magyar Élet Menete”: A Jobbik tüntetése

Akt.:
Demonstráció az Avason - „Magyar Élet Menete”: A Jobbik tüntetése
Demonstráció az Avason - „Magyar Élet Menete”: A Jobbik tüntetése
Miskolc – Már gyülekezik a „Magyar Élet Menete” az Avason a Platán előtt.


19.06: A menet teljes egészében megérkezett a Platán előtti térre, ahol a résztvevők elénekelték a Szózatot és a Székely Himnuszt.

Jakab Péter az “utolsó szó jogán” még üzent a fészekrakóknak, hogy legjobb lesz, ha maguktól mennek el az Avasról.


19.01: A menet lassan visszatér a kiindulási helyére, az oszlop eleje már megérkezett a Platánhoz. A tömeg a színpad körül csoportosul, ahol korábban a szónokok beszéltek. Az egyik szervező szerint ezren vehettek részt a felvonuláson.


18.46: A menet bekanyarodott a Gesztenyés utcába, itt is végig biztosítják a rendőrök az utat. Ezekben a lépcsőházakban már laknak fészekrakók. A házakban csend van.18.40: A menet derékhada elhaladt az avasi nagyposta előtt, a vége még mindig nem látszik. Időközben az egyik panelházból petárdát dobott valaki, senki sem sérült meg.18.32: Ahogy a jobbikos menet halad a négysávos úton, az ellentüntetők hátulról, a házak közül próbálkoznak a véleményüket odakiabálni. A rendőrség továbbra is elszeparálja őket.


18.30: Az egyik avasi bolt mellett összegyűlt körülbelül ötven ellentüntető, akik “nácik haza” felkiáltással fogadták a jobbikos menet tagjait. Ők az ismert rigmusokkal válaszoltak. A rendőrség kézben tartja a helyzetet, az ellentüntetőket körbevették, a menet rendőrsorfal között halad.


18.27: Ebben a pillanatban indult el a menet, Vona Gáborral az élen. Égnek a fáklyák. Az Avas kettes ütemén halad majd a menet.


18.26: Vona Gábor azt mondta: feltették neki a kérdést, hogy rasszista nagygyűlés-e, ami az Avason zajlik. Ezt hosszasan válaszolta meg. Többek között azt mondta: nem tartja magát rasszistának. Magyarországon nem cigánygyűlölet, hanem magyargyűlölet van, mert azt a cigány embert, aki Magyarországot tekinti a hazájának, Magyarországért dolgozik, azt ő a testvérének tekinti. Véleménye szerint azok a rasszisták, akik valamilyen formában, akár pozitívan is megkülönböztetik a magyarságtól a romákat. A magyar ember békét, nyugalmat és munkát akar – tette hozzá. A Jobbik programjával kapcsolatban a párt elnöke az őszinte beszédet jelölte meg a legfontosabbnak, mert amíg nincs meg a diagnózis, a gyógymódot sem lehet megtalálni. Beszélt arról is: meg kell állítani a cigányság körében tapasztalható “népességrobbanást”, mert különben Magyarországon hamarosan csak hárommillió nyugdíjas lesz és a többi roma ember. Kettőnél több gyermek után nem adnának családi pótlékot, csak adókedvezménnyel ösztönöznék a gyermekvállalást. Bevezetnék a szociális kártyát, amit szociális bolthálózatban lehetne használni.


Vona Gábor: „Tabuk nélkül kell beszélni”

Vona Gábor, a Jobbik elnöke nem szeretné a szőnyeg alá seperni a problémákat. Az avasi demonstráció előtt adott interjút a Borsod Online-nak Vona Gábor. Azt hangsúlyozta, segíteni jöttek.


18.10: Miklós Árpád beszélt még a fészekrakók Avasra kerüléséről. Mint elmondta: “magyarbűnözők” segítették hozzá ezeket az embereket, hogy beköltözzenek olyanok közé, akik egy élet munkájával szerezték meg a lakásukat. Ostorozta a Fideszt, amiért két év alatt nem sikerült megoldani a fészekrakók problémáját.

Miklós Árpádot Vona Gábor pártelnök követte a színpadon, jelenleg ő beszél.17.59: Miklós Árpád, a Jobbik megyei elnöke a szónoklatát azzal kezdte, hogy ha Magyarországon magyar emberek magyar élet menetét szervezik, annak két oka lehet: a feltűnési viszketegség, vagy pedig, ha azt érzik, hogy az utolsó órában fel kell hívni a figyelmet kiszolgáltatott helyzetükre. Történelmi példákon keresztül világította meg, hogy Magyarországot eddig fegyverrel legyőzni soha nem tudták, csak mindig valamilyen ármánnyal.


17.49: Egyed Zsolt arról is megosztotta a gondolatait a jelenlévőkkel, hogy milyen sorsuk van az Avason azoknak, akik egy élet munkája árán vettek lakást, és most kiszolgáltatott helyzetben kerültek. A fészekrakók számláját ők fizetik. Felszólította a megjelenteket, hogy legyenek erősek, álljanak ki egymásért. A jövőről így fogalmazott: Matolcsy György megnyomorítja a szegényeket, az újabb bejelentett megszorító intézkedésekkel. Hangsúlyozta: a Jobbik a városok és az ország kormányzására készül.

A “devizarabszolgák” miskolci képviselője is szót kapott, aki a devizahitelesek kilátástalan helyzetéről beszél.


17.41: Jakab Péter, a Jobbik miskolci alelnöke nyitotta meg a rendezvényt. Mint elmondta: a mostani megmozdulással tiltakozni akarnak Miskolc leépítése ellen. Kijelentette: a hideggel együtt visszajönnek a fészekrakók is, de az itt élők is élni akarnak, és élni is fognak. Majd felkonferálta Egyed Zsolt jobbikos országgyűlési képviselőt. Ő egyebek között arról beszélt: Magyarország szociális, gazdasági és morális válságban van, mert az elmúlt 22 évben olyan emberek vezették, akik mindennel foglalkoztak, csak azzal nem, hogy a magyar emberek számára élhető környezetet teremtsenek. Miskolcot halmozottan sújtja a jelenlegi helyzet, mert az Avason élőknek meg kell birkózniuk a fészekrakó problémával is.17.30: Időközben több busz is befutott, azok közül, amiket vártak. A helyszínen a ruhájukon Magyar Nemzeti Gárda feliratot viselő emberek, tizenketten néma vigyázzban állnak. A Himnusz eléneklésével elkezdődött a rendezvény.


17.20: Időközben a rendőrök intézkedtek néhány most érkezett formaruhás férfival szemben, akik oroszlános dzsekit viseltek. A rendőrök most igazoltatják őket, egyelőre nem tudni, mi történik majd velük. Egyébként rend van, a tömeg egyre nagyobb.


17.10: Még mindig várnak a rendezvény kezdetére jelenlévők, akik egyre többen vannak: körülbelül 400-450-en lehetnek. Hírek szerint még mindig több busz tart Miskolc felé, a Jobbik rendezvényére. A helyszínen Kazincbarcikáról, Ferencvárosból, Mályiból érkezetteket látni. Gárdisták ruhájuk alapján felismerhetően nincsenek a helyszínen, kabátok alatt fel-feltűnik egy-egy gárdista mellény.16.46: Már gyülekezik a „Magyar Élet Menete” az Avason a Platán előtt.

A rendezvényt eredetileg 500 főre jelentették be, de mint Jakab Péter, a Jobbik miskolci szervezetének alelnöke elmondta még jönnek többen is, de sok buszt az autópályán feltartóztattak, emiatt valószínűleg később kezdődik a rendvény, mert mindenkit meg szeretnének várni. Számos kíváncsiskodó és rendőr is várja a menet indulását. Közben megérkezett Egyed Zsolt országgyűlési képviselő, a rendezvény egyik szónoka is.