Demonstráció a szerencsi erőmű ellen Budapesten

Akt.:
Szerencs – Tiltakozó demonstrációt tartanak a tokaji történelmi borvidék kulturtáj világörökségi helyszínre tervezett szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű megépítése ellen pénteken a fővárosban.

A demonstráció dátuma: 2010. február 5. 17:00 – 19:00
Helyszíne: Budapest, Vértanúk tere
 
Napirendi pontok:
1. a Szerencsre tervezett erőmű jelenlegi állapotának ismertetése
2. „Petíció a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű ellen” ismertetése és benyújtása
3. koccintás egy pohár tokaji borral, amivel demonstráljuk, hogy a civil erők tettre készek Tokaj-Hegyaljáért, a Zemplénért!
 
A bor és természetbarátok bíznak benne, hogy a Magyar Köztársaság mindenkori kormánya és parlamentje mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a hazánk nemzetközi kötelezettségvállalásait súlyosan érintő, és a Tokaj-hegyaljai borvidék világörökségi értékeit és a Zemplén természeti kincseit visszavonhatatlanul károsító beruházások ügye megnyugtatóan lezáródjon, és a szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű építése lekerüljön a napirendről!
 A bor és természetbarátok kérik a magyar kormányt, hogy minden nemzetközi szinten lépjen fel a Zempléni-hegység a világörökségi Tokaj-hegyaljai borvidéket természeti értékeit veszélyeztető tőketerebesi erőmű megépítése ellen!
 A bor és természetbarátok kérik, hogy olyan “világörökségi törvény” szülessen, amely garantálja hazánk világörökségi értékeinek védelmét, azok értékalapú fejlesztését és Tokaj-hegyaljai borvidék állami szintű fejlesztéspolitikáját!
 A bor és természetbarátok támogatják a Tokaj-hegyaljai borvidék és a zempléni falvak helyi szereplőinek összefogását, hogy a jövőben hatékonyabban tudjanak fellépni annak érdekében, hogy a borvidéken és Zemplénben minél több olyan munkahelyteremtő beruházás és fejlesztés indulhasson, amelyek a térség meglévő adottságaira épülnek és nem ellentétesek annak világörökségi és természeti értékeivel!
 A bor és természetbarátok vállalják, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék támogatásaként a jövőben is tekintélyes mennyiségű tokajit fogyasztanak majd el, élvezik a madárcsicsergést a zempléni erdőkben, és törekednek a helyi élelmiszerek fogyasztására is.

– Civilek a Zemplénért, a tokajiért! –