Demonstráció a megbékélés jegyében Alsózsolcán

Akt.:
Demonstráció a megbékélés jegyében Alsózsolcán
Demonstráció a megbékélés jegyében Alsózsolcán
Alsózsolca – “Aki bocsánatot kér, az soha nem téved. Ezt az élet sűrűjében is meg kell tenni!”

Bizalomépítés a cigányság és a magyarság között, ez volt a célja az augusztus 12-i alsózsolcai demonstrációnak – jelentette ki Hegedüs Péter, a Független Kisgazdapárt elnöke a polgármesteri hivatal előtti téren megtartott sajtótájékoztatón. Amikor az egyik ember sérelmet okoz a másiknak, természetesnek kellene lenni, hogy az elkövető bocsánatot kérjen. Ez történt most Alsózsolcán, elindított egy olyan folyamatot, amely reményeink szerint az együttélés, a kapcsolatok normalizálódása irányába hat – fogalmazott az FKgP elnöke.

Megverték a segítőt is

Az eset előzménye, hogy augusztus 1-jén Alsózsolcán segélyosztást követően egy 4 fős cigány csapat egyik tagja megállt egy 70-es éveiben járó gazda portája előtt, és levizelte a kapuját. Ő távozásra szólította fel a férfit, aki ehelyett önhatalmúlag kinyitotta a kaput, és saját udvarán úgy megverte az idős embert, hogy kórházba került. A bántalmazást észlelő középkorú szemközti szomszéd azonnal a segítségére sietett, ám a bántalmazó, illetve kocsiban ülő társai nekiestek, s őt is úgy megverték, hogy sebeit kórházban varrták össze. Információnk szerint mindketten 8 napon belül gyógyultak. A Független Kisgazdapárt kisebbségi tagozatának vezetője, Oláh Károly és a helyi kisgazda vezetők augusztus 5-re fórumot hívtak össze, s ott – egyeztetve az alsózsolcai cigányok vezetőjével, Horváth Henrikkel is – valamennyi cigány társa nevében bocsánatot kért a város lakóitól.

Bocsánatot kérünk Alsózsolca lakóitól!” feliratú táblával a kezében haladt a másfél száz fős hétfői menet élén Erdei-Nagy Imre, aki helyi lelkész és a kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese. Szuhánszky István, miskolci metodista lelkész szerint “aki bocsánatot kér, az soha nem téved. Ezt nem csak a szószékről kell megtenni, hanem az élet sűrűjében is.” Horváth Henrik arról beszélt, hogy nem tősgyökeres alsózsolcai lakosok, hanem betelepültek követték el a szégyenteli agressziót. “Egységben szeretnénk élni a többségi társadalommal, nem háborúskodni, ahol nincs viszálykodás. Ez az üzenete a mostani demonstrációnknak, és ez nemcsak Alsózsolcára igaz, de az országra is – hangoztatta.

Kevesen tudják, hogy milyen kiváló cigány ember kezdeményezte a bizalomépítő békítést, ez nem más, mint Oláh Károly, aki maradandót alkotott azzal, hogy Budapesten a Kossuth téren vasas brigádjával elkészítette a nemzeti lobogónkat tartó vastraverzet – emelte ki az érdemeit Hegedűs Péter. Megköszönte Horváth Henrik kisebbségi elnöknek, hogy partner volt a közeledésben. A cél csak az lehet, hogy minden apa el tudja tartani családját, mert akkor jóval kevesebb lesz a feszültség.

BGy