Demokratikus Ellenzék: “Április 19-én fellázad az ország a Korrupció Kormánya ellen!”

Akt.:
Miskolc – „A korrupció kormánya ellen tüntetnek demokratikus ellenzéki pártok és civilek április 19-én Miskolcon is. A Szinva-teraszon 16 órakor kezdődő rendezvény – melyet az MSZP, a DK, az Együtt és a Szolidaritás szervez, de a célokkal egyetértve csatlakozott hozzá a Miskolcnak Hangja Van Csoport is – része annak a demonstráció-sorozatnak, melyet országszerte 100 településen és a fővárosban egy időben tartanak meg” – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Nagy-Korsa Judit (Együtt), Simon Gábor (MSZP) Tompa Sándor (DK) önkormányzati képviselők valamint Tyetyák Zoltán és Oláh Benjámin (Miskolcnak Hangja Van).

Nagy-Korsa Judit önkormányzati képviselő, az Együtt politikusa elmondta: ahogyan az országban, úgy Miskolcon is titkolóznak a hatalmasságok, egyszerűen nem engedik, hogy politikusok, civilek ellenőrizhessék, mire költik az adófizetők pénzét. Jó példa erre az, ahogyan az MSZP-DK-Együtt-Miskolc Lokálpatrióta Egyesület frakciójának átláthatósági rendelet-tervezetével bánt a fideszes közgyűlési többség februárban: még csak napirendre sem vették az ellenzékiek előterjesztését, pedig az csak a demokratikus jogok gyakorlásáról, azaz az átláthatóságról, a hatalom ellenőrzéséről szólt.

Dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke, az önkormányzati frakció vezetője hangoztatta: az április 19-i demonstráción mindenkinek részt kell vennie, aki tenni akar a városáért, a családjáért. Emlékeztetett arra, hogy noha a Fidesz folyamatosan a 2/3-os többségére hivatkozva hozta meg az elfogadhatatlanabbnál elfogadhatatlanabb jogszabályokat, valójában sohasem bírta a választók kétharmadának támogatását (de még csak a választásokon valóban részt vevő emberek 2/3-át sem tudta maga mellé állítani). Most viszont már az a helyzet, hogy a választók 2/3-a elutasítja a Fideszt. Ezt támasztják alá az elmúlt hónapok időközi parlamenti választásainak eredményei is, hiszen azokat kivétel nélkül ellenzéki (két esetben a baloldal által indított, vagy támogatott) jelöltek nyerték meg.

Dr. Tompa Sándor önkormányzati képviselő, a DK miskolci elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy 16 pontos Európai Parlamenti választási programjuk 4. pontjában már tavaly tavasszal javasolták: Európai Ügyészség jöjjön létre a politikai korrupció ellen. Azóta a helyzet még rosszabb lett, ma már a Fidesz-KDNP szavazói is tarthatatlannak tartják a kormányzat korrupciós botrányait.

Tyetyák Zoltán és Oláh Benjámin, a Miskolcnak Hangja Van Csoport tagjai hangsúlyozták: civilként egyetlen politikai oldalt sem támogatnak, de a tisztességes embereket felháborító ügyekben igeni hallatják a hangjukat. Ilyen a korrupció is, ezért csatlakoztak a megmozduláshoz. „A lopás bűn, s ez ellen harcolni kell” – fogalmazott Tyetyák Zoltán. Oláh Benjámin szerint a korrupció forrása a titkolózás, vagyis az átláthatóság növelésével csökkenthető korrupció. Megállapításaik általános érvényűek, azok függetlenek az időtől, helytől, párttól, hatalomtól.

ÉM


Közlemény – Demokratikus Ellenzék: Vasárnap az ország 100 településén, köztük Miskolcon is tüntetnek a korrupció kormánya ellen

Miskolc – A miskolci demokratikus ellenzék a civilekkel összefogva vasárnap délután négy órakor a Szinva-teraszra várja mindazokat, akik tiltakozni akarnak a korrupció kormánya ellen. tovább »