Demeter Ervin: Szilvásy Györgynek jelentett a parlamentbe betört NBH-s hacker

Demeter Ervin (Fidesz) szerint bebizonyosodott, hogy a Gyurcsány-kormány idején Szilvásy György akkori titokminiszter pártpolitikai célokra használta fel a titkosszolgálatokat. A kormánypárti politikus erről a nemzetbiztonsági bizottság ellenőrzési albizottságának keddi ülése után beszélt, ahol meghallgatták a volt titokminisztert.

Demeter Ervin leszögezte: az ülésen ismertetett iratok és Szilvásy György meghallgatása alapján kiderült, hogy az előző kormány idején egy személy betört többek között a parlament informatikai rendszerébe. Ezt a személyt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) foglalkoztatta, személyesen Szilvásy György juttatta be az NBH-hoz, és Szilvásyval valamint több más MSZP-s politikussal is rendszeresen találkozott, nekik beszámolt. Emellett a fenti személy informatikai behatolásai nem voltak engedélyeztetve a törvény által előírt módon – tette hozzá.

Demeter Ervin a titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem árulta el, hogy mely politikusokkal találkozott ez a személy, illetve milyen informatikai rendszerekbe tört be és ott mit csinált. A fideszes politikus elmondta: Szilvásy meghallgatásán azt erősítette meg, hogy ő vitte az elkövetőt az NBH-hoz, és többször is találkozott vele, de a titkosszolgálatok pártpolitikai felhasználását tagadta. Szilvásy György a bizottság üléséről az újságírókat elkerülve távozott.

A keddi ülésre szintén meghívót kapott Laborcz Sándor, az NBH akkori vezetője is, ő azonban nem ment el a meghallgatásra, de a testület jövő keddi ülésén újra szeretnék meghallgatni – mondta Demeter Ervin.