Demeter Ervin: bebizonyosodott Laborc Sándor alkalmatlansága

A Fidesz kezdettől fogva alkalmatlannak tartotta a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatói posztjára a hétfőn lemondott Laborc Sándort – ezt mondta hétfőn a Független Hírügynökségnek Demeter Ervin, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja. A hétfői lemondással bebizonyosodott alkalmatlansága – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Demeter Ervin azt mondta: a Fidesznél kezdettől fogva nemcsak szakmailag, emberileg is alkalmatlannak találták Laborc Sándort az NBH vezetésére. Az idő bizonyított, Laborc Sándor lezüllesztette és pártpolitikai célra használta fel a szervezetet, így mára valóban alkalmatlanná vált a vezetésére – fogalmazott. Ezt mutatta az is, hogy a feljelentése alapján indult UD-s nyomozások nagy részét megszüntették bűncselekmény hiányában – vélte.

Az NBH eljárásának jogszerűsége is megkérdőjeleződött, mert a főigazgató egykori főnökét, Szilvásy György volt titokminisztert gyanúsítottként hallgatták ki az UD-vel összefüggő ügyben, amelyben egyébként Demeter Ervin és Répássy Róbert is feljelentést tett. Előfordulhat, hogy a gyanúsítottak között lesz Laborc Sándor is – mondta a fideszes politikus. Szilvásy Györgyöt jogosulatlan adatkezeléssel gyanúsítják ugyanis, az adatokat pedig a Laborc Sándor vezette NBH szerezte be – tette hozzá.

Az NBH következő vezetőjétől elvárják, hogy tárja fel a szervezetnél történt törvénytelenségeket, és terelje vissza a törvényesség útjára az NBH-t – mondta Demeter Ervin.