Demcsák eláll a kormányszóvivői felkéréstől

Demcsák Zsuzsa
Demcsák Zsuzsa
Budapest – Eláll a kormányszóvivői felkéréstől Demcsák Zsuzsa. A Független Hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint azért vállalta a kormányszóvivői feladatot, mert a maga lehetőségeivel támogatni kívánta a kormánykoalíció reformjait.

A jelenlegi helyzetben azonban úgy ítéli meg, hogy azzal segít a leginkább, ha eláll a felkéréstől. A közlemény szerint támogatás és segítség akart lenni ebben a munkában, nem pedig újabb ürügy pártpolitikai támadásokhoz. Demcsák Zsuzsa közli: számított támadásokra.

Elsősorban a jó néhány éve készült fotói miatt, amelyeket ma, kétszeres édesanyaként is vállalható, ízléses fotóknak tart. Számolt azzal is, hogy férje korábbi üzleti kapcsolatai szintén felkeltik majd a sajtó érdeklődését. Demcsák Zsuzsa leszögezi: a sajtó által idézett ügyekben a férje nem érintett, a bűnözőként emlegetett személyekkel sem személyes, sem üzleti kapcsolatban nem áll. Az eljárások olyan cégek ellen folynak, amelyekben a férjének nincs része.

A szüleit ért támadások mellett legjobban blogja egy félmondata kapcsán kitört vihar viselte meg. Demcsák Zsuzsa úgy fogalmaz: ez volt az egyetlen támadás, amelyet jogosnak érzett, de ez egy rosszul megfogalmazott mondat volt, amely valójában ellentétes világlátásával.
Mégsem magánszempontok miatt döntött úgy, hogy visszalép a kormányszóvivői poszttól, hanem azért, mert nem kíván a radikális ellenzék számára újabb ürügy lenni pártpolitikai támadásokhoz.

A világsajtó szárnyán

Egy, a The Timesban megjelent cikk a felháborodott magyarországi reagálásokat úgy foglalja össze, hogy sokak szerint Demcsák Zsuzsa, a korábbi diplomata lánya az újgazdag elit tipikus képviselőjeként viselkedik – amely elit sokszor a korábbi kommunista uralkodó osztályból ered.

“Bugyi vagy tanga? – ez nem az a tipikus kérdés, amelyet kormányzati kommunikációs szakemberek szoktak megválaszolni” – kezdi cikkét a konzervatív brit lap az InfoRádió honlapjának tudósításában. A lap hozzáteszi: a korábban fehérneműmodellként is dolgozó új magyar kormányszóvivő valószínűleg hozzászokott az intimebb kérdésekhez. (És nem hiányzik a válasz sem, amelyet a Velvetből idéznek: a bugyit.)

Az írás szerzője kiemeli, hogy az interneten bőségesen fellelhetők a korábban televíziós riporterként is dolgozó Demcsák Zsuzsa sokat mutató képei, hozzátéve: sokak szerint nem sokáig marad majd a kétgyermekes családanya új posztján, de nem a képei, hanem a blogja miatt.

Az újság ismerteti Demcsák Zsuzsa “A bölcsi-keresés kálváriája” című bejegyzését, amikor nem sikerült az elképzeléseinek megfelelő intézményt találnia a XIII. kerületben, kitérve arra is, milyen kifogásai voltak a csak egy ruhával rendelkező, a szülei által bántalmazott és az ittas anyja által bevitt bárányhimlős gyerekek társasága ellen, a személyzetet pedig lelketlennek minősítette.

Ellentétként a Times idéz egy másik bejegyzést, ahol Demcsák Zsuzsa a Budapesti Operabálról számol be, ahol a belépő ára majdnem annyi, mint a bölcsődei nevelők havi fizetése. A szerző megjegyzi azt is: a magyar bölcsődei és óvodai rendszer valóságos csoda a brithez képest.

A cikk a felháborodott reagálásokat úgy foglalja össze, hogy sokak szerint Demcsák Zsuzsa, a korábbi diplomata lánya az újgazdag elit tipikus képviselőjeként viselkedik – amely elit sokszor a korábbi kommunista uralkodó osztályból ered.

Demcsák Zsuzsa főnöke, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy fiatal exkommunista, aki kapitalistaként lett multimilliomos és az ország egyik leggazdagabb embere – jegyzi meg az újság.

Reakciók:

Gál J. Zoltán (MSZP): – Sajnálatos módon az ország mára oda jutott, hogy aki vállalva véleményét leteszi a voksát és nem csak drukker, hanem oda is áll a kormányoldal mellé, az a radikális ellenzék célkeresztében találja magát. Az államtitkár egyébként sajnálja, hogy Demcsák Zsuzsa végül nemet mondott a felkérésre, mert szerinte felkészült és rátermett lett volna a kormányszóvivői feladatok ellátására.

Révész Máriusz (Fidesz): – Demzsák Zsuzsát megnyilatkozásai és saját, illetve családja üzleti ügyei miatt nem csak az ellenzék támadta. Szót emelt ellene Sándor Klára szabad demokrata politikus is.