Délután indul a Critical Mass Pécsett

Körülbelül ezer biciklistát várnak péntek délután Pécsett a “Critical Mass” elnevezésű kerékpáros mozgalom idei első hazai rendezvényére. A résztvevők egy nagy kört tesznek a belvárosban azért, hogy felhívják a figyelmet a környezetkímélő közlekedési formákra.

A “Kritkus Tömeg” délután öt órakor indul a Széchényi térről; a táv 8,5 kilométer. A tervek szerint kerekesszékes, illetve babakocsit toló emberek is csatlakoznak hozzájuk, de ők egy másik útvonalon haladnak majd. A cél az, hogy visszaszorítsák az autóforgalmat, illetve felhívják az önkormányzat figyelmét a kerékpárutak építésére kiírt pályázatokra – mondta Lévai Gábor, az egyik szervező. 22-én egyébként a Baranya megyei Hosszúhetényben, illetve Pécsváradról is indul egy-egy biciklis csoport, a pécsi túra folytatásaként – tette hozzá. Bővebb információ a www.kritikustomegpecs.hu honlapon olvasható.

Pécsett évente kétszer rendezik meg a felvonulást, április végén a Föld Napja alkalmából, illetve szeptemberben az Autómentes Nap apropóján. A pénteki rendezvény a tavalyi két felvonulás után a harmadik a sorban, a fővárosban viszont már hat éve minden tavasszal megszervezik a körutat; ezen legutóbb 30 ezren vettek részt. Az első Critical Mass 1992-ben volt San Franciscóban.