Délre újra lehet víz Miskolcon

A miskolci ivóvíz nem veszélyes. Ezt igazolták a mára elkészült mérési eredmények is. Ezért ezekben a percekben visszkapcsolja a Mivíz Kft. a Miskolctapolcai kutat a szolgáltatásba.


Még mindig sok panaszos levél érkezik szerkesztőségünkbe, amelyben olvasóink arról írnak, hogy továbbra sincs víz náluk. Nos, úgy tűnik, ez hamarosan megoldódik, hiszen visszakapcsolják a Miskolctapolcai kutat. Ez azt jelenti, hogy a városrész azon területein, ahol az elmúlt napokban vízhiány, vagy a víznyomás kisebb volt, most helyreállhat a vízszolgáltatás.
A Miskolci Vízmű Kft. és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat sajtóközleményben tájékoztatta a fogyasztókat, hogy az ÁNTSZ által elvégzett 72 órás hivatalos mérési eljárás eredményéről, amely szerint – 2007. augusztus 15-én – Miskolc-tapolcai kútból vett nyersvízminta minősége az üzemeltetési engedélyben előírtaknak teljes mértékben megfelelt.

Az ÁNTSZ által elvégzett vizsgálati eredmények igazolták a MIVÍZ Kft. kétóránként végzett COLILERT bakteriológiai gyorsteszt eredményeit, amelyek szerint a kút nyersvizének bakteriológiai paraméterei folyamatosan az előírt egészségügyi határérték alatt maradtak. A klóros fertőtlenítésű víz, valamint a hálózati vízminták vizsgálati eredményei megfelelnek az ivóvíz minőségi előírásoknak. Az ÁNTSZ által kiadott hivatalos laboratóriumi vizsgálati eredmény lehetővé tette a kút víztermelésének biztonságos visszakapcsolását a hálózati rendszerbe.

A Miskolc-tapolcai Vízmű újraindítása a mai napon, (augusztus 18.-án) megtörténik. Várhatóan 12 órán belül, valamennyi fogyasztóhelyen helyreáll a megfelelő nyomásszintű, és mennyiségű ivóvíz-szolgáltatás – ígéri a vízszolgáltató.
Az üzembe helyezés folyamatát intézkedési terv szabályozza, ugyanis a kényszer állásidő alatt a vezetékek kitisztítása is szükséges volt. A kút beindítása után a kitisztított vezetékeken keresztül történik a tároló medencék feltöltése.
A hálózati rendszerbe folyamatosan nagymennyiségű víz kerül, mely jelentős nyomásérték változással jár. A szolgáltatás visszaállításának első szakaszában a víz opálossá válhat.
A vízszolgáltatás helyreállítása során az ilyenkor szokásos módon megemelt klórszint, az ivóvíz jó minőségét nem befolyásolja. A víz korlátozás nélkül fogyasztható. A vízminőség ellenőrzése továbbra is folyamatos.
Az ivóvíz szolgáltatás visszaállítása után esetlegesen előforduló

rendellenességet, a Központi diszpécserszolgálat 519-339-es telefonszámán jelezzék.
A bejelentett vízkorlátozásokat vasárnaptól feloldják.

Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy a 2006-ban kiépített monitoring rendszer jól vizsgázott, mert időben észlelte a víz minőségének (zavarosságának) változását – tartalmazza a sajtóközlemény.

 

 

Miskolci vízhelyzet percről – percre 
Néhány napig nyomáscsökkenés lesz az ivóvízrendszerben Miskolcon, mert zavaros lett a víz. A monitoring rendszer jelezte a zavarosság határértéket meghaladó mértékét, ezért a tapolcai kutat leállították. Fejlemények percről-percre.
Holnap délre kiderül, hogy nincs baj 
Miskolc – Megbetegedések nincsenek, az ivóvíz jó. Akár biztatónak is tekinthető, hogy a megyeszékhely önkormányzatánál nem értékelték az ivóvíz-mizéria súlyosságát akkorának, ami a helyhatóság összvárosi fellépését igényelte volna.
Első kézből szerettünk volna “vizes” információkat 
Miskolc – Szerdán, amikor a legújabb “ivóvízbotrány” kirobbant, az Észak-Magyarország és a Borsod Online első kézből szeretett volna információkat szerezni az illetékes közegészségügyi hatóságtól; de ez csupám csütörtökre sikerült.
Vigyázz, kész, víz! 
A közegészségügyi hatóságnak, ma már természetes, van honlapja. Számos menüponttal. Ami mind üres („Elérhetőségek”, „Közérdekű adatok”, „Rendezvények”). Illetve mégis akad valami. Egy fotópályázat kiírása.
Fertőzött a csapvíz megint? Vagy csak rémhír? 
Alig több mint egy évvel a sokezer megbetegedést kiváltó ivóvízfertőzést követően joggal tart igényt érdeklődésre és „hitelességre” az a lánclevél, amely tegnap délután kezdett terjedni az elektronikus e-mail rendszerekben.

Az illetékes szervek:

Címkék: , ,