Dél-Szudánba szánták a kalózok fogságába esett tankokat

Kenya helyett Dél-Szudánba szánták azokat a T-72-es tankokat, amelyeket két hete kalózok raboltek el egy ukrán fegyverszállító teherhajóval együtt – közölte kedden a BBC brit közszolgálati adó internetes oldalán. A Faina nevű taharhajó elrablása után többen is azt állították, hogy a 33 tankot és további fegyvereket Szudánnak szánták, de a kenyai kormány mindvégig azt állította, hogy nekik szánták a rakományt.

A BBC a teherhajó menetlevelének másolatára hivatkozva azt állítja, hogy a fegyverszállítmányról szóló szerződést ugyan Kenya kötötte, de a dél-szudáni kormány részére. A szövegben olyan rövidítések szerepeltek, amelyek a BBC által megkérdezett katonai szakértők elmondása szerint a dél-szudáni kormányra utaltak.

A kenyai kormány egyelőre nem reagált a BBC állításaira, bár a brit adó eljuttatta a kenyai törvényhozásnak a megszerzett menetlevelet. A dél-szudáni kormány brüsszeli missziójának vezetője azt állította, hogy semmi közük nincsen az ukrán hajó rakományához. A diplomata egyúttal hozzátette, hogy nem kell titokban fegyvereket vásárolniuk, hiszen minden joguk megvan a fegyverek beszerzésére.

Dél-Szudán jelenleg autonom terület a polgárháborút lezáró békemegállapodás aláírása óta. A régió esetleges függetlenné válásáról 2011-ben tartanak referendumot. Nyugati katonai szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy a szavazásra készülve Szudán, és Dél-Szudán is növeli katonai erejét, és már 2007 novemberében is érkeztek tankok az autonóm régióba.

A Jane”s Defence Weekly nevű lap afrikai tudósítója a BBC-nek nyilatkozva azt állította: olyan jelentésekhez jutott, amelyek szerint az utóbbi hónapokban több mint száz T-72-es és T-55-ös tank érkezett a dél-szudáni kormányhoz.

Közben a csaknem két hete elrabolt ukrán fegyverszállító hajót fogva tartó kalózok közölték, hogy már közel állnak a megegyezéshez a hajó tulajdonosaival. A Faina nevű, többek között 33 tankot, és gránátvetőket szállító teherhajót fogva tartó kalózok szóvivője nem árulta el, hogy mekkora összegű váltságdíjról szólnak a tárgyalások. A kalózok először 33 millió dolláros váltságdíjat követeltek, de később már húszmillió dollárra csökkentették az összeget.