Dél-Korea a rohamrendőrök sisakjába épített kamerákkal figyelné a tüntetőket

A dél-koreai rendőrség sisakokra szerelt kamerákkal próbál több bizonyítékot gyűjteni erőszakos tüntetetők ellen – közölte szerdán a Yonhap hírügynökség. A rendőrség nem kommentálta a koreai hírügynökség értesüléseit.

A jelentés szerint a rohamrendőrök olyan sisakokat viselnének tüntetések idején, amelyekbe bele van építve egy videokamera. A hatóságok ezzel a módszerrel szeretnének több információt gyűjteni a túlságosan erőszakos tüntetőkről: így több bizonyítékuk lenne ellenük a bírósági eljárásban.

Korábban már több helyi civil szervezet is tiltakozott a rendőrségi eddigi eljárása ellen, a rendvédelmi szerv ugyanis eddig is készített videofelvételeket a különböző tüntetéseken. A civil szervezetek szerint ezzel megsértik az állampolgárok emberi jogait.

Dél-Koreában több ezer pajzsokkal és gumibotokkal felszerelt rohamrendőr volt szolgálatban nyolc napon keresztül, miközben tartottak a Szöul és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény hétfőn véget ért tárgyalásai. A mostani tüntetések idején, a jelentések szerint nem volt komolyabb összecsapás, 2006 novemberében viszont 63 tüntető és 35 rendőr sérült meg.

Arról nem érkezett jelentés, hogy a beépített videokamerát a rendőrségi túlkapások megörökítésére is felhasználnák-e.