Dél-Korea a baseball mérkõzések rövidítésével takarékoskodik

Új baseball szabályokat vezet be Dél-Korea, hogy lerövidítsék a mérkõzéseket, és ezzel csökkentsék a sporttal járó környezetszennyezést – közölték pénteken dél-koreai tisztségviselõk. A lerövidített játékidõ a dél-koreaiak reménye szerint egyben fel is gyorsítja, és érdekesebbé teszi a játékot.

A dél-koreai baseball szövetség által bevezetett új szabályok szerint a dobónak már csak 12 másodperce van a dobásra, miután az ütõjátékos elfoglalta helyét, és büntetésre számíthat, ha nem dobja el idõben a labdát. Az új szabályok megszüntetik az ötödik inning (menet) utáni nagy szünetet, amelyet több kisebb szünetre cseréltek – közölte a dél-koreai baseball szövetség egyik tisztségviselõje az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva..

A megváltoztatott szabályok fõ célja, hogy a gyakran sötétedés után játszott mérkõzések energiafogyasztásét csökkentsék. E cél elérésére a baseballstadionokat kevesebb energiát fogyasztó berendezésekkel, mint például LED lámpákkal látják el, és több helyen is napelemeket szerelnek fel.

A Korea Times címû dél-koreai lap cikke szerint tavaly, az elsõ két mérkõzést leszámítva, a profi baseball liga összes mérkõzését sötétben játszották. A lap adatai szerint a szöuli Jamsil stadion egy négyórás mérkõzés alatt annyi áramot fogyaszt, amennyit egy átlagos háztartás fél év alatt.

A dél-koreai baseball szövetség reményei szerint a rövidebbé tett játék nem csak az energiafogyasztásnak tesz majd jót, hanem a nézõk számának is. A sportág vezetõi szerint a játékidõ lerövidítése gyorsabbá, és egyben izgalmasabbá is teszi majd a játékot.

Az észak-amerikai profi baseball liga (MLB) 2007-ben vezette be a 12 másodperces szabályt, hogy a gyorsítsanak a játékmeneten. Japán pedig, többek között a csapatcserére szánt idõ korlátozásával érte el a játékidõ csökkentését – írta a Korea Times.