Dél-kelet ázsiai állatház nyílt az Állatkertben

Új, a délkelet-ázsiai élővilágot bemutató állatház nyílt csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A csaknem 700 négyzetméteres épület rekonstrukciója 280 millió forintba került, amiből 78 millió forintot a főváros állt. A megnyitón a főpolgármester és az Állatkert megbízott igazgatója mellett Indonézia budapesti nagykövete is részt vett – mondta el a Független Hírügynökségnek Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

A híres zoológusról, az Állatkert egykori igazgatójáról elnevezett állatház leginkább az indonéz szigetvilág élővilágába enged betekintést. A Xántus János Ház épületét eredetileg 1952-ben alakították ki, eredeti funkciója madártelelő volt. A épület felújításával párhuzamosan megnövelték az ablaknyílások méretét is: így több fény jut be a házba. Teljesen új az épület belső kialakítása: a bemutató terráriumokon kívül úgynevezett immerziós röpdék készültek, amelyek jellegzetessége, hogy a közönség akár be is sétálhat a madarak közé.

A bemutatott fajok közül különleges figyelmet érdemel a kritikusan veszélyeztetett bali seregély, illetve a szintén ritka nyugati koronásgalamb, amely a legnagyobb testű galambnak számít. A borneói folyamiteknőst az illegális kereskedelem, és a csempészet veszélyezteti, ezért a délkelet-ázsiai országok hatóságai komoly erőfeszítéseket tesznek a feketepiac visszaszorításáért. Az óvilági majmok közé tartozó, veszélyeztetett jávai langurt eddig még sohasem láthatta a budapesti közönség. Újdonságnak számítanak a mókuscickányok is.