Dél-Európában erőszakos nyártól, a turizmus visszaesésétől tartanak

Akt.:
Illusztráció - Dél-Európában erőszakos nyártól, a turizmus visszaesésétől tartanak | Fotó: kitekinto.hu
Illusztráció - Dél-Európában erőszakos nyártól, a turizmus visszaesésétől tartanak | Fotó: kitekinto.hu
Róma/Athén/Madrid/Budapest, 2012. május 18., péntek – Aggodalmukat fejezték ki egyes dél-európai hatóságok amiatt, hogy a gazdasági válságból eredő társadalmi harag erőszakos cselekményekhez fog vezetni a térségben, ez pedig súlyos kihatással lehet a görög, olasz és spanyol turizmusra – írta pénteki összeállításában a The Guardian című brit napilap hírportálja.

A tüntetések, sztrájkok és egyéb tiltakozási formák régóta általánossá váltak az adósságválság és megszorítások sújtotta Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban. A helyi hatóságok azonban arra figyelmeztettek, hogy a jelenlegi folyamatok erőszakba torkollhatnak, amely dominóeffektust eredményezhet a létfontosságú bevételi forrást jelentő turizmusban.

Olaszországban a hadsereg, a rendőrség és a hírszerzés rendkívüli biztonsági tervet készít, hogy szembeszálljon a magánszemélyek és intézmények ellen nemrég elkövetett anarchista támadásokkal. “Az eszkaláció veszélye fennáll” – mondta ezzel összefüggésben Annamaria Cancellieri olasz belügyminiszter. Cancellieri hozzátette: az olasz kormány szükség esetén kész beveti a hadsereget az érzékeny célpontok megvédésére. Róma fokozta a biztonsági intézkedéseket mintegy 14 ezer lehetséges célpont megvédelmezésére azt követően, hogy nemrég rálőttek egy atomenergetikai vállalat ügyvezető igazgatójára, az Equitalia olasz adóügynökség egyes hivatalaiba pedig levélbombákat küldtek.

Spanyolországban a tüntetések többségében békések voltak, kivéve a márciusi incidenst, amikor maszkot viselő radikálisok ablakokat zúztak be és gyújtogattak Barcelona utcáin. A konzervatív spanyol kormány ígéretet tett a nyilvános tiltakozást szabályozó törvény szigorítására. Az erre vonatkozó javaslatok értelmében a szakszervezeteknek, egyesületeknek és pártoknak kell megfizetniük bármilyen vandalizmusért, amit tagjaik követnek el a tiltakozások során.

Az egyik legnagyobb szakszervezeti szövetség aggodalmát fejezte ki a jogszabály módosításával összefüggésben.
Görögországban az anarchia-párti csoportok akciói és a polgári engedetlenség szórványosan már eddig is “megfertőzték” a megszorítás-ellenes tüntetéseket, amelyek a mélyülő politikai megosztottsággal és bizonytalansággal minden jel szerint nőni fog. Nikosz Kiutszukisz, a legnagyobb görög szakszervezet főtitkára elmondta: természetesen tiltakozni fognak a szegénységhez és szerencsétlenséghez vezető intézkedések ellen. Kiutszukisz szerint amennyiben a jövő hónapban felálló új görög kormány folytatja a megszorításokat, a nyár nem csak meleg lesz, hanem egyenesen “forrni fog”. Ugyanezt a nézetet osztják a főváros közeli kávézókban és egyetemeken.

A görög hatóságok aggódnak amiatt, hogy Athén, Európa valaha legálmosabb fővárosa jelenleg egy helyőrségre hasonlít, ahol rohamrendőrség állomásozik minden sarkon. Görögország mindeközben még sohasem függött annyira a turizmustól, mint idén, amikor a munkanélküliség rekordmértéket, 21,7 százalékot ért el.

http://www.guardian.co.uk/world/2012/may/18/southern-europe-fears-summer-violence

– MTI –