Dél-ázsiai áradások: csökken a vízszint, kevés az élelem

Dél-ázsiai áradások: csökken a vízszint, kevés az élelem
Elkezdtek apadni az erős monszunesők miatt megáradt folyók Dél-Ázsiában, de még mindig több millióan vannak élelem nélkül a katasztrófa sújtotta területeken.

A segélyeket nehezen tudják eljuttatni a rászorulóknak Indiában, Bangladesben és Nepálban. A három országban nagyjából 1900-an vesztették életüket a monszunidőszak júniusi kezdete óta az áradások miatt.

Az áradások leginkább az indiai Bihar államot sújtották, ahol 12 millió ember otthonát öntötte el teljesen, vagy részben a víz. Az állam kormányzata közölte, hogy a mentőalakulatok folyamatosan dolgoznak, és több millió tonna rizst és búzát osztottak már szét. Ennek ellenére több faluban is arra panaszkodtak, hogy semmilyen segélyt nem kaptak. Több helyen az éhes emberek összeverekedtek a ledobott segélycsomagokon, máshol az azokat szállító teherautókat rabolták ki.

Indiában június óta több mint 1500-an haltak meg az áradások miatt.

Bangladesben az összes nagy folyó elkezdett apadni, közölte az áradás-előrejelző és figyelmeztető központ vezetője, hozzátéve, hogy a fővárostól keletre fekvő területeket kivéve sokat javult a helyzet. Az áradások miatt az ország negyven százaléka víz alá került, több mint kilenc millió embert érintettek közvetlenül az áradások, és legalább százezer otthon teljesen megsemmisült.

A halottak száma kedden június óta 290-re emelkedett – csak az elmúlt két hét alatt 164 vesztették életüket.

A katasztrófa sújtotta területekről élelmiszerhiányról érkeztek jelentések annak ellenére, hogy július vége óta nyolcezer tonna élelmet osztottak szét a hatóságok. A bangladesi kormány külföldi segítséget kért az áradások áldozatainak megsegítésére.

Nepálban az ENSZ adatai szerint legkevesebb 94 ember vesztette életét a monszunidőszak kezdete óta földcsuszamlások és áradások miatt, főleg az Indiával határos déli területeken. Összesen háromszázezer embert érintettek az áradások.

A nepáli egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy leginkább a betegségek terjedése miatt aggódnak. A szóvivő közölte, hogy van elég gyógyszerük, de azokat nehezen tudják eljuttatni az áradások sújtotta területekre, mert sok út teljesen járhatatlanná vált.