Dél-ázsiai áradások – kétszáz halott

Majdnem kétszáz ember meghalt, és több mint húsz millió ember vált földönfutóvá az Indiát és Bangladest sújtó áradásokban, közölték tisztségviselők pénteken. Az idei monszunidőszak jóval több esővel érkezett Dél-Ázsiába: csak júliusban majdnem háromszor annyi csapadék esett, mint máskor az egész, júniustól augusztusig tartó monszunidőszak alatt.

Az esőzések leginkább India három északi államát sújtották, ahonnan indulva a Bangladest is elárasztották megduzzadt folyók. Az indiai területeken 14 millió ember otthonát öntötte el a víz, és sok helyre még a segélyeket szállító helikopterek sem tudnak eljutni. A monszunesőzések miatt használhatatlanná váltak az utak és a vasútvonalak, és a légiközlekedés is akadozik, közölte az AFP francia hírügynökséggel egy indiai tisztségviselő hozzátéve: csak a telefonok működnek. Az érintett területeken kevés az étel és az ivóvíz. Egy szemtanú elmondása szerint az emberek úgy marakodnak az ételért, mint a kutyák.

Bangladesben már 65-re emelkedett a halottak száma, jelentették be pénteken, és majdnem hét millió ember otthonát öntötte el a víz. A becslések szerint kétszázezren vannak állami menedékhelyeken. A mentőalakulatok nehezen tudnak eljutni az elárasztott területeken rekedt emberekhez, van ahol a csónakhiány miatt banánfákból készítenek tutajokat, máshol pedig kezdenek kifogyni az élelmiszersegélyekből.

Egy indiai tisztségviselő elmondta, hogy csak júliusban 873 milliméter eső esett az ország észak-keleti részén található Bihar államban, míg az előző monszunidőszak három hónapja alatt mindössze 280 milliméter esőt mértek.