„Dédelgetni lehet őket a tenyérben”

Akt.:
Egészen apró könyvekkel találkozhatunk
Egészen apró könyvekkel találkozhatunk - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Hasonlítanak a nagyokra, de méreteiket leginkább milliméterben érdemes meghatározni. Ezek a minikönyvek.

A 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok alkalmából nyílt, Apróbetűs részek című kiállítás anyagát Csörnök Mariann, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársa válogatta, állította össze. Elsőként azt tisztázza: a könyvtár ugyan soha nem gyűjtött minikönyveket, de kötelespéldányokból és adományokból összejött egy több száz kötetes állomány, aminek apró szelete látható a mostani tárlaton.

Otthonról pótolták

– A minikönyvek nem találhatók a könyvtárunk szabadpolcain, de a helyismereti vonatkozásúakat közülük már feldolgozták a kollégáim, rájuk lehet keresni az internetes katalógusban, s meg is tekinthetők – mondja Mariann, aki bevallja, könyvtáros szemmel eddig nem foglalkozott a minikönyvekkel, noha a családja tulajdonában is van néhány darab.

– Szerencsére a kollégáim családi könyvtárában is találhatók minikönyvek, hiszen egy időben sokan gyűjtötték is, így ahol egy kis hiátus mutatkozott a minikönyvek széles spektrumát bemutató kiállításban, azt a tőlük kapott példányokkal pótoltuk.

Megtudom, e tárlat ötlete úgy vetődött fel, hogy a tavalyi könyvhéten a könyvtár munkatársai megalkottak egy óriás könyvet (megtekinthető a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár előterében), most megnézték, milyen lehetőséget ad az „ellentétes méret”…

– A válogatás a minikönyvek fő jellegzetességei alapján történt, így legalább olyan fontos a külső, mint a tartalom. Vannak olyanok, amelyek fedele tűzzománcból, porcelánból, fából készült, de gyakoriak a plakettel díszítettek. Különlegességnek számít egy, a magyarországi nemzetközi alumíniumkonferenciákat bemutató darab, amelynek minden oldala vékony alumíniumlap!

Mik vannak!

Mariannak segítséget jelentett az eligazodásban Tari János békéscsabai minikönyvgyűjtő honlapja.

– Innen tudtam meg többek között, hogy a minikönyvek három kategóriába sorolhatók: a törpekönyvek mérete 76 és 100 milliméter között van, a 30 és 76 milliméter közöttiek a minikönyvek, míg a mikrokönyvek vagy babaházi könyvek a 30 milliméternél is kisebbek. Az egyik kedvencem ma is belefér a törpe kategóriába – pedig 1631-ből származik!

Egy ilyen kiállítás rendezése közben bizonyára elkalandozik a gondolat, miként születhetett meg az igény a kicsi, aranyos, ámde nehezen olvasható könyvekre.

– A miniatűr könyvek kezdetben főleg kisméretű imádságos, énekeskönyvek voltak, nyilvánvalóan adódott az igényből, hogy az emberek bárhová magukkal vihessék. A kialakulásukban szerepet játszott az is, hogy a nyomdászok versenyre keltek egymással: ki tud kisebb méretű nyomtatott könyvet készíteni. Vannak olyan példányaink, amelyeket egy iskola adott ki, vélhetően szakmai vizsgamunkák lehettek. De szinte minden könyvkiadó adott ki minikönyveket, a két miskolci kiadón túl a minikönyveink kiadói között találjuk a Kossuthot, a Szépirodalmit, a Műszakit, a Pátriát. A mindenkori politikai és gazdasági szereplők is gyakorta adtak ki kisméretű könyvecskéket népszerűsítő kiadványként. Azt a minikönyves szokást is bemutatjuk, hogy kétféle fedlappal jelentettek meg könyveket: egy egyszerűbbel és egy reprezentatívabbal. Napjainkban is készülnek minikönyvek, leginkább reklámcélokat szolgálva vagy eleve tartalmukban, külsejükben is ajándéknak szánva.

Nem csoda…

Csörnök Mariann nem csodálkozik a minikönyvek elterjedésén.

– Már picike méreteik miatt is kedvesek az ember szívének, s lehet őket dédelgetni a tenyérben!

Nem csoda, hogy több kedvence is lett. Az egyik a Votum Petőfianum című, a költő Szabadság, szerelem című versét tartalmazza, 48 nyelvre lefordítva, méghozzá illusztrálva! Egy másik a másfélszer kétcentiméteres kötetke, Eötvös Loránd munkásságát mutatja be.

– Önmagában gondolatjátékra késztet, ha egy ilyen nagy tudós nevét ilyen picike címlapon látja! Azt azonban nem gondolom, hogy aki Eötvös munkásságát akarja tanulmányozni, az a minikönyvhöz fordul.

Mint megtudjuk, a könyv mérete nem feltétlenül határozza meg az olvashatóságot, a 25 milliméterszer 20 milliméteres, az ezerkilencszázas évek elején kiadott Petőfi-kötet például szabad szemmel is jól olvasható.

Szalóczi Katalin


Tudott róla?

A minikönyvek és gyűjtőik tematika szerint is csoportosíthatóak, pl. naptárak, bibliák, szépirodalom, művészet, sport, politika, helytörténeti könyvek, szótárak. A legtöbb minikönyv Magyarországon 1970 és 1990 között jelent meg. A klubok is ekkoriban, az 1970-es években alakultak ki a nagyobb nyomdák vonzáskörzetében.
Miskolcon is „divatja” volt

Miskolcon két minikönyv­gyűjtő klub működött, és mindkettő ki is adott számos minikönyvet. A Miskolci Miniatűrkönyv-gyűjtők Klubja, amely a megyei jellegű kiadványokat favorizálta, minikönyveik többségét Feledy Gyula illusztrálta. A másik a Péch Antal Minikönyvgyűjtő Klub, mely a bányászhagyományokat ápolta.
hirdetés


hirdet�s