December első felében utalja az OEP a kórházaknak a megszavazott 27,5 milliárdot

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár december első felében utalja át azt a 27,5 milliárd forintot az egészségügyi intézményeknek, amelynek felhasználásáról október 18-án döntött a Parlament – írja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága (NEFMI) hétfői közleménye.

Az összeg elosztásáról szóló előterjesztést november 24-én tárgyalja a kormány. Az azonnali forrásjuttatást azért kapják az intézmények, hogy elkezdhessék az eddig kialakult torz és igazságtalan rendszer felszámolását.

A szaktárca megegyezett a Magyar Kórházszövetséggel, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesülettel, az Egyetemi Klinikák Szövetségével, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületével és a Medicina 2000 szervezettel azokban az elvekben, amelyek mentén az elosztás történik. Ennek értelmében a pénz felét a többletteljesítésekre, 20 százalékát az intézmények közötti korábbi torz TVK elosztás korrekciójára használják fel. További 20 százalékot a kiemelkedően eladósodott intézmények kapják, a maradék 10 százalékot pedig az ellátáshoz való hozzáférés és az ellátás minőségének javítására használják fel.

A többletforrás elnyerésének feltétele, hogy az intézmények vállalják, hogy részt vesznek az adósságjelentési rendszerben és a struktúraátalakítási területi munkában, valamint a súlyosan eladósodott intézmények konszolidációs tervet készítenek. Az OEP emellett vizsgálja majd a várólisták alakulását is – derül ki a közleményből.

A NEFMI korábban már peren kívüli megállapodást kötött a Békés Megyei Pándy Kálmán, a Hódmezővásárhelyi Erzsébet, a Hajdu-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórházával, és a Keszthelyi Városi Kórházzal, így a kormány visszatérítési kötelezettség nélkül kiutalt részükre összesen 3050 millió forintot, ezért ezek a jelenlegi konszolidációs forrásból nem részesülnek – írja a szaktárca közleménye.