December 1-ig lehet biztosítót váltani

Összesen 4,2 milliárd forintot spórolt meg a kötelező felelősségbiztosításon az a több mint 200 ezer autós, akik tavaly biztosítót váltottak.

A jövő évre vonatkozó ajánlatokat szombaton teszik közzé a biztosítók, a szerződés felmondásának december 1-ig kell megérkeznie a társasághoz, ha valaki a váltás mellett dönt. Az ügyfelek idén először faxon is felmondhatják biztosításukat.

Tavaly a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nyolc biztosítót bírságolt meg különböző szabálytalanságokért. Az egyik ilyen volt például az, hogy gumitarfiákat alkalmaztak. Ez azt jelenti, hogy a meghirdetett díjak mellett beleírták ajánlataikba azt is, hogy egyedileg eltérhetnek ettől – mondta az RTL Klub Híradójának Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

Az új szerződéseket legkésőbb év végéig kell megkötniük az ügyfeleknek. Fontos, hogy a régi biztosítójuktól megkapják az úgynevezett bónusz-malus igazolást. Ha ezt 90 napon belül nem mutatják be az új biztosítónál, akkor automatikusan a legrosszabb besorolásba kerülnek.

A magyarok általában a legolcsóbb biztosítót választják, pedig Kovács Kázmér ügyvéd szerint nem csak az ár számít. Van olyan biztosító, amelyik vitatja, hogyha elgurul egy autó a lejtőn és a másiknak nekimegy, akkor a másiknak okozott kárt a gépjárműfelelősség-biztosítás alapján megtéríti-e – mondta a szakember. Ugyanígy például nem minden biztosító fizet kártérítést, ha a vezető mellett ülő hozzátartozó megsérül. Az ilyen kiskapukra ezért érdemes a szerződés-kötés előtt rákérdezni.