Debreceni polgármester: mérföldkő a 35 milliárdos turisztikai fejlesztési lehetőség

Akt.:
Debreceni polgármester: mérföldkő a 35 milliárdos turisztikai fejlesztési lehetőség
© Fotó: Miskolczi János
Debrecen – Mérföldkő az a kormány döntés melynek jóvoltából több mint 35 milliárd forint turisztikai fejlesztésekre fordítható forrás érkezhet Debrecenbe, Hajdúszoboszlóra, Hortobágyra és a Tisza-tó térségébe a közeljövőben – jelentette ki Papp László, Debrecen polgármestere az ennek az összegnek a felhasználási terveiről szóló szombati sajtótájékoztató elején.

Hangsúlyozta, hogy amióta 2012. júniusában elindult az első menetrend szerinti repülőjárat a debreceni repülőtérről Londonba, a város turizmusa minden évben két számjegyű növekedést mutat. A vendégéjszakák számát tekintve 2015-ben 14 százalékos, 2016-ban és idén is 10 százalék körüli gyarapodás tapasztalható. Papp László a turisztikai tervek között említette például a Nagyerdőben az új strand, a vizes élménypark kialakítását, az állatkert fejlesztését és a Dósa nádor tér átépítését. A polgármester úgy vélte, hogy a turisztikai beruházások egyik legfontosabb célja, hogy a jelenleg zömében 2-3 napra érkező turistákat hosszabb időre, legalább 1 hétre itt lehessen tartani.

Adrenalin kötélpálya

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere a Nagyerdőben tervezett fejlesztésekről elmondta: az Ötholdas Pagony Játszótér területét növelnék és új játékokat helyeznének ki. Tréning pálya-rendszert alakítanának ki. A 16-25 éves korosztály szórakoztatását szolgálná az „Adrenalin kötélpálya” mely a Nagyerdei Víztoronyból, 30 méteres magasságból indulna. Felújítanák az élményfürdőt és a régi fedett uszodát. Utóbbi helyen lehetőség nyílna például a hiperaktív gyerekek foglalkoztatására is. A Nagyerdei Szabadtéri Színpadot befednék. Az állatkert fejlesztésére 4,8 milliárd, a vidámpark korszerűsítésére 3,6 milliárd forint jutna. A Nagyerdei Víztorony és a Nagyerdei Stadion között fényjátékkal megvilágított szép sétányt, úgynevezett „Varázserdőt” hoznának létre. Az is elhangzott, hogy a budapestihez hasonló közbringa kölcsönzőket alakítanának ki Debrecenben.

170819-debrecen-kiemelt-turisztikai-terseg-pl-mj_13

Fotó: Miskolczi János

Megújulna a 22 emeletes?

A belvárosi fejlesztési tervekkel kapcsolatban arról számolt be Széles Diána alpolgármester, hogy a Petőfi téri 22 emeletes toronyház kívülről szép új burkolatot kapna, a tetejére (a tér felőli oldalon) panoráma lifttel lehetne felmenni, ahol kávézó és turisztikai információs iroda működne. Széles Diána hozzátette: ez a terv még kezdeti fázisban van, például nem foglalkozott vele statikus, nem készült költségvetés és az érintett magán tulajdonosokkal is meg kellene egyezni.

Széles Diána ugyancsak a belvárosi fejlesztési tervek között említette, hogy a Vojtina Bábszínházban (valószínűleg fölötte) Vitéz László Bábmúzeumot hoznának létre, valamint üvegtetővel részben befednék, vagyis négy évszakossá tennék a Halközt és a Gambrinusz-közt. Így utóbbi helyen is a Simonffy utca elejéhez hasonló teraszos helyek jöhetnének létre. Azt is megemlítette az alpolgármester, hogy a Kerekestelepi Fürdőben fedett gyógymedencét és gyógyászati központot alakítanának ki.

Kritika Hajdúszoboszlónak

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője kritikával illette Hajdúszoboszló vezetését. – Szeretnénk a térséget egységesen fejleszteni, de Szoboszló ebben nem partner. A város vezetése habozás nélkül kirúg egy 10 milliárd forintos szálloda fejlesztőt, mert nem érdekli a dolog – jelentette ki. Kósa Lajos elmondta: annak idején amikor arról volt szó, hogy a 4-es főutat Debrecent és Hajdúszoboszló között kétszer sávosra bővítenék, a szoboszlóiak „megfúrták” a tervet, mondván akkor a vendégek tőlük átjönnének Debrecenbe.

Kicserélődő vendégkör

Kósa Lajos szerint észre kellene venni, hogy egy dekád alatt az erősen fizetőképes, sok szolgáltatást igénybe vevő német, holland vendégkör lecserélődik lengyel, román vendégkörre. – Azok is nagyon jók, meg kell tartani őket, de az mégis automatikus szolgáltatás színvonal csökkenéshez vezet. Például egy jó minőségben szolgáltató fodrász már nem tud belőlük megélni – vélte a politikus.

Hajdúszoboszló kiemelkedő jelentőségű partner lenne, ha nem csak úgy elszenvedné az egészet… Fel kell hagyni azzal a szemlélettel, hogy nem teszek ki semmilyen brossurát a szomszéd városról, nehogy elmenjen a vendégem oda. Micsoda marhaság

– vélte a frakcióvezető.

Kósa Lajos felhívta a figyelmet az ország biztonságának a megőrzésére is, ami véleménye szerint előfeltétele annak, hogy a turisztikai ágazat GDP-hez való hozzájárulása a jelenlegi 10,3 százalékról akár 15-16 százalékra növekedjen.

Gajda Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese hozzátette: a turisztikai ágazat ma 300 ezer embert foglalkoztat közvetlenül Magyarországon. A turizmus az egyetlen olyan szolgáltatási ágazat, ahol a költés mellett az áfa is az országban marad – jegyezte meg a szakember.

– Orosz Csaba –


Jó döntés volt a hotel vásárlás

Papp László debreceni polgármester szerint megérte az önkormányzatnak megvenni a közelmúltban a Hotel Lyciumot. A szálloda 2017. első hónapjában 51,2 százalékos töltöttséggel működött a tavalyi 44 százalékhoz képest. A kihasználtság júliusban már elérte a 74 százalékot, a múlt esztendei 48 százalékkal szemben.
hirdetés


hirdet�s