Friss hírek

2008.10.27. 13:19

Semmelweis Egészségügyi Kft.: 25 ezerért 1 nap alatt kész a szövettani vizsgálat eredménye - amúgy ingyenes, de két hét

<p>25 ezer forintot kell fizetnie annak, aki egy nap alatt meg szeretné tudni, hogy van-e szövetmintájában rosszindulatú daganatos elváltozás. A Semmelweis Egészségügyi Kft.-jének szolgáltatása valójában ugyanazt a technikát alkalmazza a szövettani diagnosztikai eljárásában, mint a többi konvencionális eljárás, csak gyorsabban - mondta el Matolcsy András egyetemi tanár, a szolgáltatás szakmai vezetője a hétfői tájékoztatón. A hagyományos, tb által finanszírozott szövettani vizsgálat körülbelül két hétig tart, viszont ingyenes.</p>

A két, egyenként 20 millió forintba kerülő diagnosztikai műszerrel és a Semmelweis Egyetem szakorvosai által kifejlesztett technológiával naponta akár 100 szövetmintát is elemezni tudnak a patológusok. A szövetminták elemzése a fővárosban az egyetem I. számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében lévő laborban zajlik. A tájékoztatón elhangzott: annak érdekében, hogy a vidéki betegek se kerüljenek hátrányba, megszervezték, hogy a szövetminták minél gyorsabban felkerüljenek a budapesti laboratóriumba.

A szolgáltatás szakmai vezetője felhívta arra is a figyelmet, hogy az országban a patológushiány miatt a legtöbb esetben konzultáció nélkül, csupán egy szakember véleménye alapján készülnek el leletek. Az új, 24 órás szolgáltatás esetében azonban a szövettani vizsgálatot két szakorvos véleményezi - tette hozzá.

Bárki kérheti ezt az önköltséges vizsgálatot, de csak kezelőorvosán keresztül. Tehát a betegnek, ha felmerül benne a gyanú, fel kell keresnie az orvosát, akit meg kell kérnie, hogy a levett szövetmintáját az egészségügyi kft.-nek küldje el. A minta beérkezése után 24 órával a kft. SMS-ben vagy interneten értesíti az eredményről a kezelőorvost, és a betegnek is küld egy üzenetet, hogy elkészült a szövettani diagnózis, hívja fel az orvosát. Az egészségügyi kft. szakmai telefonos ügyeletet is fenntart, ahol a betegeknek elmagyarázzák a szövettani vizsgálat eredményét.

Az egyik egészségpénztár felkarolta az új egészségügyi szolgáltatást, így 40 ezer tagja pénztári számlájáról is kiegyenlítheti a vizsgálat árát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!