Debrecenben nem hígítják az anyatejet

Debrecenben nem hígítják az anyatejet
Veszteséges a hazai anyatej gyűjtők fenntartása, és ez a debreceni állomáson is meglátszik, bár itt a forgalom nem csökken.

Évente 5700 liter tejet vesznek át, ennek 10 százaléka a klinikákra és csecsemőotthonba, a többi háztartásokhoz kerül. Általában 50-60 gyermek jut ebből a forrásból a speciális táplálékhoz, és folyamatosan van 35-40 nő, aki rendszeresen ad le anyatejet, amiért jelenleg literenként 1800 forintot fizet a szolgálat.

A viszonylag magas ár Debrecenben még senkit nem csábított becstelenségre, itt a szakemberek szerint még nem fordult elő, hogy tehéntejjel rontották, hígították volna a humán tejet.

Emelt áron

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kifizetett teljes összeget átutalja a VESZ a tejadóknak – tájékoztatott Ónodi-Szűcs Zoltán, a Városi Egészségügyi Szolgálat igazgatója, aki a fokozódó nehézségek okáról is beszélt.

A korábbinak közel ötszörösére emelkedett a leadáshoz szükséges szűrések ára, mert a vizsgálatokat végző labor január 1-jén magánvállalkozássá alakult. A tejadónak el kell végeztetni a tüdő-, a Hepatitis B-, a Lues-, a HIV- szűrést, valamint a széklettenyésztést. Utóbbiért az anya 3210 forintot fizet az ÁNTSZ Labor Kft.–nek – tudtuk meg.

Olyan vizsgálatok is vannak, amelyeket az anyatejgyűjtő állomást működtető VESZ Egészségügyi Kht.-nek kell elvégeztetni, ilyen az első tejadás előtti mintafejés és a pasztörizáló készülék működését vizsgáló tejminta, amit hetente egyszer kell megvizsgálni. – Ezekért a korábban ingyenes szolgáltatásokért mintánként 3210 forintot kér az ÁNTSZ Labor Kft. – mutatott rá.

Hiány az van

A költségek fedezését az OEP 1,1 millió forintos állandó összegű havi díjjal támogatja, ez azonban nem elegendő. – Éves szinten eddig mintegy 3 millió forint többletkiadás keletkezett, és az idei hiány várhatóan még 2 millió forinttal gyarapodik a megemelkedett hatósági vizsgálati díjak miatt – fűzte hozzá.