Friss hírek

2008.12.10. 10:54

EGÉSZSÉG: A németek több alkohol fogyasztanak, mint az átlag európaiak

<p>Németországban továbbra is a sör a legkedveltebb szeszesital. Egy aktuális tanulmány szerint, míg az átlag európaiak egyharmada antialkoholista, addig az NSZK-ban a megkérdezetteknek csak 18 százaléka jelezte, hogy nem piál - jelentette szerdán a berlini rádió.</p>

Németországban a lakósság 18 százaléka sohasem fogyaszt szeszesitalt - derül ki egy nürnbergi piackutató cég (GfK) decemberi jelentéséből. A 17 európai országban végzett kutatás szerint a kontinensen csupán Hollandiában (15 %) valamint Görögországban és Svédországban (14 %) kisebb az absztinensek tábora.

A több, mint 17 ezer, 14 év feletti személy körében végzett vizsgálat rámutat, hogy a legjózanabb életmódot a törökök folytatják: a zömében iszlám vallású eurázsiai államban a válaszadók 80 százaléka jelezte, hogy nem iszik. Meglepő módón a borvidékeikről híres olaszok és portugálok fele is úgy nyilatkozott, hogy nem szeretik a szesztartalmú italokat.

Komoly eltérések vannak Európa különböző tájain nem csupán az elfogyasztott alkohol mennyiségében, hanem fajtájában is. A hagyományos sörivó nemzetként elkönyvelt németeknél a "folyékony kenyér" 2008-ban is alapvető élelmiszernek számít és ez a kedvenc szeszesitaluk. Meglepő módón Spanyolországban is lekörözte már a bor és pezsgő popularítását a sör. A habzó italt a briteknek csupán 27 százaléka jelölte meg, mint legkedveltebb alkoholfajtáját.

A nürnbergi felmérés kapcsán az egészségügyi szakemberek arra a trendre hívják fel a figyelmet, hogy a tömény italok riasztóan hódítanak a fiatalkorosztály körében, míg korábban a vodka, konyak, viszki, pálinka stb. az idősebb nemzedék bárszekrényének kincse volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!