Debrecenben a vízilabda válogatott

Kemény Dénes
Kemény Dénes
Debrecen – Péntektől vasárnapig négy nemzet – görög, német, román, magyar – válogatottjának részvételével rendezik meg a Debreceni Sportuszodában az I. Volvo Kupa Nemzetközi Férfi Vízilabda Tornát.

A magyar válogatott számára ez az utolsó felkészülési torna a március közepétől az ausztráliai Melbourne-ben rendezendő világbajnokság előtt. A hét végi, háromnapos esemény éppen ezért nagyon fontos állomása a mieink felkészülésének, és ahogy Kemény Dénes, a válogatott szövetségi kapitánya is fogalmazott a csütörtöki, debreceni sajtótájékoztatón, szeretnének a Debreceni Sportuszodában is jó emlékeket hagyni magukról a szurkolókban, és bár az elmúlt napokban főleg fizikai munkát végeztek, az eredmény is fontos lesz számukra.

A kapitány szerint ideálisak a körülmények, és bár már csupán húsz nap van vissza a világbajnokság első csoportmérkőzéséig, elsősorban nem az ellenfelekkel, hanem magukkal foglalkoznak. Kemény Dénes egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a Volvo Kupa után két nappal nevezi meg a mostani 19-es keretből azt a 13 játékost, akik elutaznak az ötödik kontinensre.

A magyar válogatott egyébként a sajtótájékoztató felvezetéseként bemutató mérkőzést vívott az uszodában a debreceni utánpótlást biztosító Debreceni Vízilabda Sport Egyesület vegyes csapata ellen, természetesen mondani sem kell, hogy mekkora örömet okozva ezzel az ifjú titánoknak. Nem kevésbé voltak boldogok a kilátogató nézők sem, hiszen például a tinilányok így testközelből láthatták bálványaikat, Kásást, Szécsit, Kiss Gergőt, vagy a válogatottba ismét visszatért Benedeket. Ám péntektől már tétre megy a játék, és vélhetően a görögök elleni mérkőzésen a mostaninál nehezebb dolguk lesz Kásáséknak. Molnár Tamás, a népszerű Papesz mindenesetre úgy vélte, hogy az ilyen, népszerűsítő meccsek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy még több fiatal válassza a jövőben a vízilabdát.

És hogy mikor lesz a cívisvárosban is élvonalbeli alakulat? Nos, erre a kérdésre most még senki sem tudja megmondani biztosan a választ, ám az már tudott dolog, hogy Debrecenben az önkormányzat is jelentős segítséget nyújt a vizes sportágaknak. Pajna Zoltán alpolgármester elmondta, a 2007-es évben a város 50 millió forinttal támogatja a vizes sportágak edzéslehetőségeit, ún. vízidő megvásárlásával.

De térjünk vissza a tornához! A rendezésben anyagilag a Magyar Vízilabda Szövetség egyik fő támogatója, a Volvo nyújt segítő kezet, míg a gyakorlati feladatokért a Debreceni Sportcentrum KHT tapasztalt – eddig nem kevesebb, mint tíz világversenyt rendezett az Orendi Mihály irányította társaság – szervezői felelnek.

Az I. Volvo Kupa Nemzetközi Férfi Vízilabda Torna programja:

Péntek (március 2.):
Németország–Románia (17.15)
Megnyitó (18.30)
Magyarország–Görögország (19.00)

Szombat (március 3.):
Magyarország–Románia (16.00)
Görögország–Németország (17.45)

Vasárnap (március 4.)
Románia–Görögország (11.15)
Magyarország–Németország (13.00)
Díjátadó (14.30)

B.R.