Friss hírek

2009.03.24. 17:31

Gyurcsány: Elfogadhatatlan és közveszélyes, amit a Fidesz képvisel

<p>Az elkötelezett demokraták azért nem támogathatják az előrehozott választást, mert ennek ma két feltétele is hiányzik - írja Gyurcsány Ferenc keddi blogbejegyzésében. A kormányfő szerint a legnagyobb ellenzéki pártnak nincs valóságos és számon kérhető, a válságot kezelő gazdasági-társadalmi reformprogramja, ráadásul nyilatkozataik és magatartásuk fényében elmondható, hogy a Fidesz hatalomra kerülése a demokratikus működés tudatos sérelmét jelentené.</p>

A demokráciának, a demokratikus versengésnek és a választásnak nemcsak formai kellékei vannak - írja a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint ugyanis az embereknek tudniuk kell, miből választanak, márpedig ma nem tudják, mit kínál nekik a legnagyobb ellenzéki párt. A kormányfő úgy véli, hogy a Fidesz eddig csak a valóban meglévő aggodalmakra, a változásoktól való félelemre próbált nagyon egyszerű, de hamis válaszokat adni. Ebben a helyzetben nem megengedhető, hogy valaki program nélkül kérjen felhatalmazást, főleg ha azonnal cselekedni kell - áll a blogbejegyzésben.

A kormányfő szerint ugyancsak az előrehozott választás ellen szól, hogy a demokratikus értékek védelme szempontjából az, amit a Fidesz képvisel, nem egyszerűen elfogadhatatlan, hanem Magyarország számára közveszélyes. Gyurcsány Ferenc úgy véli, hogy amikor a jobboldal nagyobbik része ellenségként, sőt selejtként tekint politikai ellenfelére, akkor egy ilyen politikával szemben tisztességes és alkotmányos módon kell küzdeni. A miniszterelnök szerint öngyilkosság kinyitni az utat a törvényes határidő előtt a választás számára egy olyan politikával szemben, amely nem legyőzni, hanem megsemmisíteni kívánja a baloldalt.

A távozási szándékát múlt szombaton bejelentő miniszterelnök szerint a választásokig a baloldali és liberális politikusoknak meg kell értetni az emberekkel, hogy amit a Fidesz képvisel, az a magyar demokratikus normalitás sérelmére elkövetett politikai tisztességtelenség. Amit tesznek, az asszisztálás a félelemkeltés és gyűlöletszítás, az erőszak térnyeréséhez. A kormányfő úgy véli, hogy a Fidesz megnyilatkozásai a 30-as évek szélsőséges szövegeire hasonlítanak, de tart attól, hogy bizonyos tekintetben a gondolkodásuk is.

Akinek fontos Magyarország, az a törvényes választási időpontig mindenképpen küzd, hogy egy ilyen politika ne kerüljön hatalomra - zárul Gyurcsány Ferenc keddi blogbejegyzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!