Debrecenbe hozzák Leonardót

Leonardo
Leonardo
Debrecen – A rendszerváltás óta a legjelentősebb magyarországi kiállítás lesz az a tárlat, amely a nyártól kezdve Debrecenben, a Modemben kap helyet, s Leonardo da Vinci lángelméje működésének összefüggéseit tárja elénk.

Firenzében milliók látták tavaly, Tokióban március közepétől ugyancsak több százezren voltak rá kíváncsiak, augusztus 16-ától kezdve pedig, három hónapon keresztül, a cívisvárosban mutatkozik meg Leonardo da Vinci elméjének nagysága.

Az igazi Da Vinci címet viselő tárlat – a Mester találmányaival, szerkezeteivel, terveinek, modelleinek kidolgozásával, újraépítésével készült installációkon és eredeti alkotásokon keresztül – a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban idézi meg a géniuszt.


A nagyszabású tárlat megrendezéséről szóló megállapodás utolsó szerződését – fél évig tartó folyamatos egyeztetést követően – hétfőn írta alá a sajtó nyilvánossága előtt Kósa Lajos polgármester, Gulyás Gábor, a Modem ügyvezetője és Franco Ruggeri, a szállításért és az installálásért felelős OperaLaboratori Fiorentini cég igazgatója.

Kósa Lajos tájékoztatása szerint a kiállítás – az installálás kevésbé jelentős költségeit, illetve néhány járulékos tényezőt nem számítva – 600 ezer euróba (csaknem 150 millió forintba) kerül, s a remények szerint (a szponzori díjakkal együtt) nullszaldós lesz.

Gulyás Gábor újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az előzetes számítások szerint a debreceni Leonardo-kiállításra – a firenzei és tokiói jegyárakhoz hasonlóan – az „alap” felnőttbelépő 10 euró körüli összegbe (mintegy két és félezer forint) kerül majd.

Kapcsolódó anyagok:

  • Testbeszéd – újabb tárlat a Modemben
  • Szenzációs testek, vásznakon
  • Torzulások – a világhírű fotósorozat Debrecenben