Debrecenbe érkezett az Egészségvonat

A debreceni Nagyállomásra érkezett péntek délelőtt az Egészségvonat. A négy kocsiból álló szerelvény vasárnapig várja az érdeklődőket az első vágányon. A speciálisan kialakított vagonokban orvosok és szakápolók végeznek ingyenes haskörfogat-, vércukor-, koleszterinszint-, és vérnyomásmérést. Debrecenben az első két órában körülbelül ötvenen, többnyire nők jelentek meg a vizsgálatokon.

Az Egészségvonattal a szervezők az elhízásra akarják felhívni a figyelmet, amely a szív-és érrendszeri megbetegedések legfőbb oka.

A tudományos kutatások szerint a szív-és érrendszeri megbetegedések világszerte a vezető halálokok között szerepelnek, és ezek legfőbb kockázati tényezője az elhízás, amely az idő előtti halálozások 55 százalékáért felelős. Magyarországon a férfiak 51, a nők 56 százalékát, vagyis összesen több mint négymillió embert veszélyeztetnek az elhízás miatt kialakuló betegségek.

Az Egészségvonat-kampány tavaly szeptemberben, a Szívünk napján indult országjáró körútra, és idén június végéig, hétvégenként összesen 22 település pályaudvarára fut be. Debrecen után Zalaegerszeg, majd Győr, Sopron, Gyula, Szolnok, Szombathely, Balatonfüred, Kecskemét, Eger, Kaposvár, Tatabánya és Szekszárd következik, végül június 22-én érkezik majd a szerelvény utolsó állomására, Budapestre.Sporthírek