Öttusa

2019.09.03. 10:30

Magyar ezüstéremmel indult az öttusa-világbajnokság

Guzi Blanka, a Swimming Pentathlon Club versenyzője ötödik lett a női váltóversenyben.

Guzi Blanka a világbajnokságon

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Hétfőn Budapesten megkezdődött a 63. öttusa-világbajnokság és a 3. laser run világbajnokság, ahol az előbbiben 27 ország 194 sportolójának nevezését regisztrálták, utóbbiban pedig 32 nemzet 588 indulóját. A világesemény nyitó sajtótájékoztatóján Klaus Schormann, a nemzetközi és Bretz Gyula, a hazai szövetség elnöke köszöntötte a vb-re érkezett sportolókat, sportvezetőket, kísérőket, valamint az írott és elektronikus sajtó munkatársait. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a vendéglátó képviseletében kifejette: Magyarország az idén – a kormány hathatós közreműködésével – több olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak adott és ad otthont. Mint mondta: bízik benne, hogy hagyományainknak megfelelően a magyar öttusázók ott lesznek a dobogón vagy pontszerző helyeken, és többen is kvalifikálják magukat a tokiói játékokra. A sajtótájékoztatón jelen volt Földházi Zsófia is, aki egy hete lovasedzésen a bokáját törte. A helyére került be az egyéni versenyre a Swimming Pentathlon Club sportolója, a világranglistán a 81. helyen álló Guzi Blanka. A sérült világ- és Európa-bajnok érdeklődésünkre elmondta: bízik benne, hogy a miskolci klub versenyzője jól helyettesíti majd a hazai világversenyen, sok sikert kívánt neki és a többi magyar indulónak is. A sajtóesemény végén Bretz Gyula elnök és Pécsi István, a Kincsem Park igazgatója hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá, amelynek a lényege az, hogy a jövőben a Kincsem Park lesz a hazai öttusa bázisa.

Az első versenynap

Még el sem kezdődött a sajtótájékoztató, amikor 13 női váltócsapat megkezdte a vívást a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem sportkomplexumában. Kállai Ákos, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya – mint a rendező ország szakvezetője – két párost nevezhetett, az egyik duóba Barta Lucát és Réti Kamillát, míg a másikba Guzi Blankát és Simon Saroltát jelölte.

A vívás a Magyarország I. néven indult Bartáéknak sikerült jobban, ezen szám után a 2. helyen álltak, míg Magyarország II. csapata, vagyis Guziék a 9. helyről várták az úszást. A Ludovika Akadémia uszodájában ez utóbbi versenyszám is a Barta–Réti kettősnek sikerült jobban, megőrizték a második helyüket, míg a másik magyar páros, egy helyet rontva, a tizedikként érkezett meg a Kincsem Parkba, ahol a bónusz vívással folytatódott a verseny.

A pástra viszonylag hamar szólították Guziékat, hiszen a 13. helytől visszafelé keltek újabb versenyre a váltók. Magyarország II. az oroszok ellen kezdett, Guzi kikapott, viszont Simon mindkét ellenfelét legyőzte, így a folytatásban Írország következett. A miskolci klub versenyzőjének ekkor sem sikerült nyernie, Simonnak viszont igen, és összességében egy győzelemmel zártak. Magyarország I. viszont bónuszpont nélkül maradt, mert az egyiptomi váltó mindkét tagja legyőzte a két hazai sportolót.

Lovaglás és kombináció

Lovaglásban nyolc akadállyal nehezített pályán kellett menniük a versenyzőknek, és mert több együttes is verőhibákat vétett, ráadásul két csapatot ki is zártak, így előrekerülhettek a sorrendben Guziék is. A Magyarország II. csapata néven futó duóból a miskolci klub sportolója két verőhibát vétett, csapattársa viszont remekül ment végig a pályán, így 278 ponttal zárták ezt a számot, és a 7. helyre jöttek fel. A másik magyar váltó, Magyarország I. együttese továbbra is brillírozott, csak időtúllépésért vettek el tőlük 3 pontot, 297 egységgel megnyerték a lovaglást, és ezzel az élre ugrottak.

Egyre erősödő szélben kezdődött meg a mindent eldöntő kombinációs szám, Magyarország I. csapata jobban lőtt, ám a mexikóiak remek futónak bizonyultak, így a végén az amerikai földrészre került a budapesti vb első aranyérme. És mert Barta Luca a végére elkészült az erejével, még a második hely is veszélybe került, ám a szíve a dél-koreai előtt bevitte a célba, így itthon maradt az ezüst­érem. A Guzi Blanka, Simon Sarolta duó Magyarország II. csapataként ebben a számban remekelt, jól lőttek és kitűnően futottak, és végül az 5. helyen érkeztek célba. MTI

A célban

Guzi Blanka: „kicsit csalódott vagyok, több volt ebben a váltóban, mint amennyit ki tudtunk hozni magunkból. Bízom benne, hogy ami most bennem maradt, az szerdán az egyéni versenyen kijön majd. Ha vívásban és úszásban olyan eredményt tudok hozni, mint amilyen a mai volt, akkor bármi megtörténhet. Szerdán egy teljesen más Blankának kell versenyeznie, olyannak, aki „megeszi” a mezőnyt. Remélem, összejön a döntőbe jutás.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!