Debrecen eladja repülőterét

Eladja a debreceni repülőteret, és az azt működtető céget a helyi önkormányzat -jelentette be pénteken Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. A város szakmai befektetőt keres, aki képes jelentős forgalmat generálni a nemzetközi repülőtérre – tudta meg a Független Hírügynökség.

A reptéren tartott sajtótájékoztatón Kósa Lajos polgármester közölte, hogy a szeptember 6-i közgyűlésen terjeszti be a repülőtér értékesítésével kapcsolatos javaslatát. A városi képviselőtestület ezt követően, várhatóan októberben írja ki a pályázatot.

Az önkormányzat és a város vagyonkezelő holdingja 1994 óta összesen 4,7 milliárd forintot költött a repülőtérre, illetve annak fejlesztésére. A légikikötő iránt jelenleg több mint tíz cég érdeklődik: kínai, orosz, spanyol, német, angol és osztrák befektetők. A remélt eladási árról nem beszélt a polgármester. Kósa Lajos szerint kedvező esetben még idén megköthetik a szerződést a leendő befektetővel.

A Debreceni Nemzetközi Repülőtérről jelenleg 16 járat indul összesen 11 célállomásra. A charter gépek -egyebek mellett- Görögországba, Spanyolországba, Tunéziába és Egyiptomba repülnek. Tavaly 41 ezren repültek Debrecenből, idén pedig mintegy 50 ezer utas fordul meg a reptéren.