DEAN HURRIKÁN – szükségállapotot hirdettek ki Jamaikában

Elérte Jamaikát a Dean hurrikán: a négyes fokozatú forgószél utakat tett tönkre, háztetőket és elektromos vezetékeket szakított le. A hurrikán 230 kilométer/órás széllökésekkel érkezett a térségbe. Az ország kormánya szükségállapotot hirdetett ki. Mexikóban turistaparadicsomokat és az óceánon lévő olajfúrótornyokat ürítettek ki.

A Dean hurrikán legkevesebb öt ember halálát okozta a Karib-tenger térségében, majd folytatta útját Jamaika felé. Az ország miniszterelnöke vasárnap este tévébeszédben figyelmeztette Jamaika lakosságát a forgószél komolyságára és megpróbálta meggyőzni a déli parton élőket, hogy hagyják el otthonaikat. Egyúttal hozzátette: lehet, hogy a Dean miatt az augusztus 27-re kiírt választásokat is el kell halasztani. Jamaika reptereit lezárták, több mint 4500 embert kellett ideiglenes szállásokra vinni.

Az ötös skálán négyesnek minősített hurrikán fákat borított az utakra, Jamaika keleti partjain kisebb árvizeket okozott, több ezer otthonban nem volt áram, miután leszakadtak az elektromos vezetékek. Halálesetekről egyelőre nem érkeztek hírek. Jamaikán 2004-ben az Iván hurrikán 14 ember halálát okozta.

Dean az eddigi előrejelzések szerint a Kajmán-szigetek, Mexikó és Texas felé halad majd a következő napokban. Meteorológusok szerint az sem kizárt, hogy hétfőn ötös erősségűvé minősítik.