DEAN HURRIKÁN – elérte Mexikó partjait a forgószél

Elérte Mexikó partjait a 256 kilométeres sebességgel tomboló Dean hurrikán helyi idő szerint kedden hajnalban. A Yucatan-félszigeten vörös viharjelzés van érvényben, a körzet üdülőközpontjaiból több, mint 90 ezer turistát telepítettek ki. A Dean hurrikán Mexikó partjai előtt, a karibi térségben erősödött fel a maximális ötös fokozatra. A forgószél 256 kilométer per órával száguld, ez a Saffir-Simpson skála szerint már katasztrofális következményekkel járhat.

A hurrikánokat 1886 óta figyelik meg. Az elmúlt 120 évben mindössze 28 forgószél lépte át az ötös fokozatot jelentő 249 kilométer per órás sebességet.

A hurrikán eddig legkevesebb kilenc ember halálát okozta a karibi térségben. Haitin négy, a Dominikai Köztársaságban és Martinique szigetén kettő-kettő, Jamaikában egy áldozata van a forgószélnek.

Közben Jamaikában megkezdődött a romok eltakarítása. Mindenfelé kidőlt, kettétört fák, villanyoszlopok hevernek. A biztosítók úgy becsülik, hogy 1,5 milliárd dollár kártérítést fizetnek ki, ebben azonban nincsen benne a biztosítás nélküliek kára.Sporthírek