Helyi közélet

2013.04.24. 14:37

Köztársasági érdemrendet kaptak

Harsány - Elsöprő harsányi oktatási siker az olaszországi nemzetközi iskolafesztiválon.

Harsány - Elsöprő harsányi oktatási siker az olaszországi nemzetközi iskolafesztiválon.Magas rangú állami kitüntetést kapott Olaszország köztársasági elnökétől és első díjat nyert a Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjai és a Kiss Kata Zenekar által bemutatott, „A Zene Benned van!” elnevezésű oktatási program Olaszországban, április 16-20 között megrendezett XI. Nemzetközi Iskolafesztiválon - közölte szerkesztőségünkkel Szabó Gergely polgármester. Az új oktatási program képviselte Magyarországot és hazánk kultúráját a nemzetközi seregszemlén.

Az Iskolafesztivál első díja mellett Olaszország köztársasági elnöke egy magas rangú állami kitüntetéssel ismerte el a magyar csapat teljesítményét, és az oktatási program színvonalát. A köztársasági érdemrendet 10 évente egyszer adományozzák a kultúra ápolásáért és az oktatás fejlesztéséért. „A Zene Benned van!” elnevezésű oktatási program iskolai bevezetését a harsányi önkormányzat támogatta. A XI. Nemzetközi Iskolafesztiválon való részvétel Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár és a Nemzeti Tehetségprogram segítségével, nagymértékű támogatásával valósulhatott meg.

„A Zene Benned van!”

A Kiss Kata Zenekar által kidolgozott „A Zene Benned Van!” elnevezésű tanórán kívüli oktatási program, egy olyan egyedi módszer, mely a kortárs-és a népzene fúzióján keresztül ismerteti meg a gyerekekkel az autentikus magyar népdalkincs felbecsülhetetlen tárházát. A programnak komoly értékközvetítő, identitástudat-erősítő, közösségfejlesztő és készségfejlesztő hatása van. Az új módszer lényege nem a konkrét hangszeres oktatás vagy a néptáncos- és népzenész-képzés, hanem a hagyományőrzés fontosságáról szól. Egyik kiemelt célja, hogy a magyar kultúráról elvesse a magot a gyermekekben, hogy testileg és lelkileg kiegyensúlyozott fiatalokként, ismerjék nemzeti hagyományaink értékeit, és ebből táplálkozva építsék fel leendő életük alapjait. „A Zene Benned Van!” elnevezésű oktatási programot az országban elsőként ez év február 1-jétől Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskolában vezették be. A foglalkozások időtartama heti kétszer 60 perc, melyen több mint 60 harsányi 1-2. és 3-4. osztályos tanuló vesz részt.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában