De nehéz az iskola táska – az önkormányzat Bergendyék gimnáziumát is bezáratná

A “De nehéz az iskola táska…” kezdetű, közismert Bergendy dalt ihlető iskola gimnáziumi részének tervezett megszüntetése miatt tiltakoznak csütörtökön Budapesten. A XI. kerületi önkormányzat anyagi okokból nemcsak a középiskolai tagozatot zárná be, de az általános iskolai részt is összevonná egy másik intézménnyel. A Betlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium megmentése érdekében az oda járó diákok közismert szülei, színészek és zenészek lépnek fel az iskola udvarán délután három órától.

A rendezvény az iskola igazgatójának beszédével kezdődik, ezt követően Molnár András, a Magyar Állami Operaház magánénekese adja elő Erkel Ferenc Bánk bánjából Bánk áriáját. Utána Kubik Anna ad elő egy Karinthy novellát, majd Bergendy István és Péter következik. Annak idején egyébként az iskola ihlette a “De nehéz az iskola táska…” kezdetű dalt is, az ottani élményekből fakadt az egész szám ötlete – írják a szervezők közleményükben. Kevesen tudják, hogy ebbe az iskolába járt Bergendy Péter fia is. Az ifjabb Bergendy azóta rendező, az ő nevéhez fűződik a nagy sikerű Állítsátok meg Terézanyut! című film is. A rendezvényen egyébként szaxofon számok és “jam session” típusú improvizációk lesznek, és a híres Bergendy nóta is elhangzik majd.

Az újbudai önkormányzat a következő tanévtől kezdve kimenő rendszerben, 2013-ra szüntetné meg a gimnáziumi tagozatot, az általános iskolát pedig a Keveház Utcai Általános Iskolával vonná össze. Az intézmény jövőre lesz 120 éves, a kihasználtság a szervezők szerint több mint 100 százalékos. A tervek szerint egyébként hasonló sorsra jut két másik kerületi általános- és középiskola is.