De melyek a rizikós parkolók?

De melyek a rizikós parkolók?
Melyek a “cetlis parkolók”, vagyis hol veszélyes hagyni autónkat? – Tettük fel fórumozóink jogos kérdésit a rendőrségnek.

– Nincs olyan, hogy veszélyes és nem veszélyes parkoló. Mindegyik az, főként, ha értékeinket közszemlére tesszük, a kocsiban feledve. S így nem lehet azt mondani, hogy a Bató Ház mögötti parkoló nem veszélyes, de a Centrumnál lévő igen, vagy fordítva. Általánosságban elmondható, hogy minden nagy parkoló rejt magában kockázatot, s minél nagyobb egy parkoló, annál inkább. Felhívásunk elsősorban erre vonatkozik, vagyis minden nagyobb parkoló esetében - mint a miskolci Centrum melletti, a Kossuth mozi– és a Bató Ház mögötti parkolók, valamint a nagy áruházaknál lévők – óvatosnak kell lenniük a gépjármű tulajdonosoknak.
Az akcióban arra is felhívjuk a figyelmet, hogy egyes parkolókban, ahol egyébként az év többi részében nincs nagy forgalom, nyáron, a szezonális jelleg miatt jobban kell figyelni. Mint például a Selyemréti Strand parkolójában.
A bűnmegelőzést szolgáló táblákat egy évvel ezelőtt helyeztük ki, az úgynevezett cetlizéssel erre segítünk rá – minderről Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa számolt be, akinek a témában íródott korábbi cikkünkre felvetett fórumozói kérdést továbbítottuk, miszert melyek is az érintett parkolók. A válaszból kiderült az is, lista nincs, egyszerűen, minden, a megyében található nagyobb város, nagyobb parkolójára vonatkozik az akció.

Jobban vigyáznak

Belvárosi tesztsétánkon megállapítottuk: a parkoló autósok nagy része ügyel értékeire. Már-már gyanúsnak is tűnő vizsgálódásunk során nem fedeztünk fel autóban felejtett értéket, tolvajcsalogatót. Ennek megfelelően figyelmeztető cédulával sem találkoztunk, úgy látszik hatásos az ezirányú ismeretterjesztés.

A Bató Ház mögötti parkolóban az automatánál állítottuk meg Varga Józsefet, érdeklődve észrevette-e az értékmegóvásra figyelmeztető feliratot. Elmondta, hogy már korábban felfigyelt rá, de ő egyébként sem szokott soha, semmit a magára hagyott gépkocsiban hagyni. Akiket leginkább sürögni láttunk, azok a parkoló társaság emberei voltak. Na persze ők nem értékeink biztonságát védelmezni hivatott figyelmeztető cédulát helyeztek el, hanem a kis kék bírságolót, annak, akinek nem volt (érvényes) parkolójegye.

Az akció

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya védelmi lehetőségek, módszerek bővítése céljából szerkesztett egy „Figyelemfelhívás a bűnmegelőzés érdekében” című bűnmegelőzési cédulát.

A cédula előlapján több nyelven pontokba szedve szerepelnek mindazon jellemző figyelmetlenségek, amelyek általában elősegítik a vagyon elleni bűncselekmények elkövetését, különösen az utastérben hagyott értékes tárgyak, vagy a nem megfelelően lezárt és hátrahagyott jármű. A figyelem-felhívás hátlapján pedig bűnmegelőzési tanácsok találhatóak, amelyek alkalmazása hozzásegíthet az áldozattá válás sikeres elkerüléséhez.

Előzmény: