Davis Kupa – Egyenlítettek a csehek, Piros mérkőzése dönt

Budapest, 2018. szeptember 16. A cseh Jíri Vesely örül a Valkusz Máté elleni győzelmének a tenisz Davis Kupa Magyarország - Csehország osztályozóján a Lurdy-ház parkolójában felállított teniszpályán 2018. szeptember 16-án.
Budapest, 2018. szeptember 16. A cseh Jíri Vesely örül a Valkusz Máté elleni győzelmének a tenisz Davis Kupa Magyarország - Csehország osztályozóján a Lurdy-ház parkolójában felállított teniszpályán 2018. szeptember 16-án. - © MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest – Valkusz Máté négy szettben kikapott Jiri Veselytől vasárnap a Magyarország-Csehország tenisz Davis Kupa világcsoport osztályozón, ezzel a budapesti párharc 2-2-re áll az utolsó egyes mérkőzés előtt, amelyet Piros Zsombor vív Lukas Rosollal.

A szombati hűvösebb időjárás után ismét nyárias meleg várta a csapatokat és a közönséget a Lurdy Ház parkolójában kialakított stadionban. A túloldalon 2-1-es hátrányban Jaroslav Navrátil szövetségi kapitány az előzetes nevezésnek megfelelően első számú játékosát, a világranglistán 91. Veselyt küldte pályára, aki a pénteki nyitányon óriási csatában kikapott Piros Zsombortól. Az ATP-rangsorban 271. Valkusz – aki két napja alulmaradt Lukas Rosollal szemben – élete második DK-mérkőzésére készült.

A meccs elején mindkét játékos bréklabdákat hárítva hozta az adogatását, mígnem a budapesti teniszező alig rontva, 3:2-nél elvette a 198 centis cseh szerváját. Vesely rövidítésekkel próbálkozott, ám a 20 éves magyar rendre befutotta ezeket, és 5:2-re elhúzott. Ekkor azonban rövidzárlat következett, nem tudta 5:3-nál kiszerválni a szettet, mert 25 esztendős ellenfele – aki legyőzte már Novak Djokovicot is – váratlanul javult. A játszmát lezáró rövidítés az elérhetetlennek tűnő labdákat is befutó Valkusz fölényét hozta, aki kihasználta második szettlabdáját (7:6).

A folytatás is álomszerűen alakult, Valkusz rögtön brékelt, de az ismét erőre kapó Vesely visszajött a hátrányból. Bombaszervákkal és agresszív játékkal fokozatosan a magyar fölé kerekedett, és 1 óra 38 perc elteltével egyenlített.

A volt junior világelsők csatája egyre inkább a cseh felé billent, aki szinte szárnyalt a harmadik felvonásban, sorozatban nyolc pontot nyert, míg Valkusz mély hullámvölgybe került. Miközben próbálta rendezni a sorokat, ápolták a combját, de továbbra is fizikális problémákkal küszködött, és csakhamar elveszítette a szettet. Vesely ekkor az utóbbi 11 gémből kilencet nyert meg.

Valkusz állapota a negyedik játszmában sem javult, nem indult már el minden labdára, és rögtön brékhátrányba került. A cseh játékos 1:3-nál megint elvette a magyar szerváját, s 1:5 után Valkusz – utolsó tartalékait mozgósítva – már csak egy bréket tudott ledolgozni. A találkozó 2 óra 51 percig tartott.
A csata mindent eldöntő zárómérkőzésén Piros Zsombor találkozik Lukas Rosollal.

Eredmény:

Davis Kupa, osztályozó:

Magyarország-Csehország 2-2 – állás a harmadik egyes után

Valkusz Máté-Jiri Vesely 7:6 (7-4), 3:6, 2:6, 4:6

később:
Piros Zsombor-Lukas Rosol

szombaton játszották:
Nagy Péter, Borsos Gábor-Lukas Rosol, Roman Jebavy 3:6, 4:6, 6:1, 6:2, 6:4

pénteken játszották:
Piros Zsombor-Jirí Vesely 3:6, 6:4, 4:6, 7:6 (7-3), 7:5
Valkusz Máté-Lukas Rosol 1:6, 2:6, 4:6További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek