Friss hírek

2008.09.04. 10:30

Kritikus pillanathoz érkezett az indiai árvízi mentés

<p>Kritikus ponthoz érkezett az indiai áradások miatt körbezárt faluk lakosainak mentése, ahogy kezd fogyni elraktározott élelmük, és az ivóvízhiány miatt a sáros árvízből kell inniuk - közölték csütörtökön segélymunkások és árvízi menekültek. Az India északi részén található Bihar államban, és a szomszédos Nepálban több mint egymillió ember vált hajléktalanná, miután a monszunesőzések miatt felduzzadt Kosi folyó kilépett medréből, és megváltoztatva folyásirányát több száz négyzetkilométernyi területet öntött el. Közben India és Nepál egymást vádolja az árvízvédelmi rendszert összeomlásáért.</p>

India elöntött területeiről már több mint hatszázezer embert mentettek ki, de a még mentésre váró nagyjából 350 ezer ember számára a következő pár nap kritikus lesz. Túlélők elmondták, hogy több, vízzel körbezárt faluban már elfogyott az élelem, és ivóvízhiány miatt az áradás vizét kénytelenek inni. Egy kimentett elmondta, hogy a koszos vizet megfelelő eszközök hiányában még felforralni sem tudták.

Közben Nepál és India egymást vádolja az árvízvédelmi rendszer összeomlásáért. A Kosi folyó melletti gátrendszer Nepál területén található, de India felelős annak karbantartásáért. Nepáli tisztségviselők azt állították, hogy a katasztrófa azért következett be, mert India nem végezte el a szükséges javításokat a védelmi rendszeren.

A katmandui indiai nagykövetség szóvivője viszont azt állította, hogy India küldött mérnököket a hibák kijavítására, de nem engedték őket dolgozni. Indiai mérnökök a médiának nyilatkozva közölték, hogy már áprilisban észlelték a hibákat, de nepáli tisztségviselők, és helyi lakosok elkergették őket. Elmondásuk szerint egy munkaügyi vita állt az eset mögött.

A folyásirányát a múltban többször is megváltoztató Kosi folyó árpilis 18-án törte át a nepáli gátrendszert, majd a monszunesőzések miatt megduzzadt folyó egy régi mederbe jutva öntötte el India Nepállal határos részét. Az előrejelzések szerint az ár hat hét múlva fog tetőzni.

A halálos áldozatok pontos számát egyelőre nem lehet tudni. A hatóságok adatai szerint legalább száz embert halt meg, de ez a szám jelentősen emelkedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!