Darwin a cro-magnoni ember rokona volt

Ausztrál tudósok bebizonyították, hogy az evolúció atyja egyenesági leszármazottja a cro-magnoni embereknek. A franciaországi Cro Magnon barlangjában találták meg a modern ember (homo sapiens) legrégebbi maradványait.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott kutatás vezetõje Spencer Wells  azt állítja, hogy Darwin az R1b haplocsoportba tartozik. (Ez a genetikai típus egyébként az egyik leggyakoribb Európában.)

“A Haplogroup R1b csaport tagjai egyenes leszármazottjai a cro-magnoni embernek, aki 30 ezer évvel ezelõtt kezdte benépesíteni Európát és ezzel a neandervölgyi ember pusztulását okozta.” – mondta Wells, aki egy nemzetközi kutatást vezet az emberi faj vándorlásának feltérképezésére.

Wells és kollégái a Sydney mellett élõ Chris Darwintól vettek DNS mintát kutatásukhoz. A 48 éves túravezetõ dédapja Charles Darwin csillagász fia volt.

Kutatásokból kiderült, hogy az evolúció elmélet atyjának õsei 45 ezer évvel ezelõtt hagyták el Afrikát. Ötezer évvel késõbb ebbõl a csoportból Iránban vagy Közép-Ázsiában alakult ki egy új ág. Majd 35 ezer évvel ezelõtt egy újabb mutáció hozta létre azt az ágat, amely Európa fele vándorolt.

“A Dél-Angliában élõ emberek 70 százaléka az R1b haplocsoporthoz tartozik, Írországban és Spanyolországban ez a szám meghaladja a 90 százalékot.” – mondta Wells, aki szerint az emberi faj migrációjának feltérképezése mutatja meg az emberiség igazi történetét.