Danke, Nein! – Szentgotthárd ismét tiltakozik

“Danke, Nein” címmel indítottak tiltakozó akciót szombaton délelőtt a szentgotthárdi civilek azért, hogy az osztrák BEGAS cég ne építse meg a határtól párszáz méterre tervezett hulladékégetőt. A helyiek tiltakozó akciója a jövő héten folytatódik.

A város valamennyi diákjának szabadtéri környezetvédelmi óra keretében mondták el a szervezők, mivel járhat, ha az osztrákok felépítik az üzemet. A tervek szerint évente 200 ezer tonna hulladék megsemmisítésére alkalmas égetőt akarnak Szentgotthárd közvetlen közelébe építeni. A helyiek attól tartanak, hogy az uralkodó szélirány miatt a zömmel szennyvíziszapot tartalmazó szemét szagát, valamint a füstöt nekik kell majd elviselniük.

A szentgotthárdiak három hete is tiltakoztak, akkor csaknem ezer ember gyűlt össze a vasútállomás előtti téren, hogy demonstráljon a várostól pár száz méterre, de már osztrák területre tervezett hulladékégető megépítése ellen. Akkor elmondták: a szentgotthárdiak azért is tartanak az osztrák üzem beindulásától, mert a városon keresztülfolyó Rábába osztrák bőrgyárak olyan anyagot engednek, amely miatt a folyó felszíne habzik. Egy osztrák geotermikus erőműből pedig magas sótartalmú víz jut a Lapincsba, majd a Rábába.