Damak: fiatalos fejlesztések a fiatalodó településen

A növekvő gyermeklétszámhoz játszótér épült
A növekvő gyermeklétszámhoz játszótér épült - © Fotó: Kozma István
Damak – A megüresedő házakat fiatal családok vásárolják meg Damakon, egyre többen vállalnak gyereket, melynek köszönhetően jelenleg kétszer annyi 14 év alatti gyerek van a településen, mint nyugdíjaskorú, az arány pedig egyre javul.

Csapadékvíz elvezetés, járdák

Ennek megfelelően Baranyay Barnabás polgármester szívesen mutatja meg a nemrég elkészült játszóteret, amely mellett éppen egy pavilon épül, hogy fedett helyet biztosítson az itt megtartott rendezvényekhez.

– Az elmúlt három évben a teljes csapadékvíz elvezetés kiépítés megvalósult a településen, mindenhol betonlapokkal kirakott árok biztosítja a víz biztonságos lefolyását. A járdák is mindenhol jó minőségben készültek el, ahogy utakat is sikerült javítani, aszfaltoztatni – sorolja a polgármester.

De a komoly beruházások között lehet említeni Damakon, hogy birsalmást telepítettek három hektáron, amelyről kétszer már szüretelni is sikerült. 1300 fát ültettek és különösen büszkék rá, hogy mindegyik megmaradt, egy sem fagyott, vagy száradt ki.

– Tavaly 25 mázsa termés volt, ami a faluban elkelt, de még fiatalok a fák, ettől jóval nagyobb termésre számíthatunk, ami bevételt hozhat az önkormányzatnak – magyarázza Baranyay Barnabás.

Sok mindenre már nem is tud a település pályázni, teszi hozzá a polgármester, ugyanis minden rendben van, minden infrastruktúra kiépült. Például a polgármesteri hivatal energetikai felújítására sem tudtak pályázatot beadni, mert nemrég újult meg az egész épület. Persze azért van nyertes pályázatuk a közösségi ház külső felújítására egy közpark építésével 50, a belterületi utak megújítására pedig 25 milliót nyertek, amelyek idén valósulhatnak meg.

ÉM-HI